Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Деталі земельної реформи

Книга, в якій детально розписується запуск ринку землі з 2012 року, була «злита» невідомими особами з комп’ютерів Госземресурсів ще до прийняття земельної реформи.

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко оприлюднив на брифінгу цікаву інформацію. За його словами, усі губернатори і мери міст отримали з Києва книгу «Земельна реформа в Україні: 100 питань і відповідей». Як передмова в ній розміщені вступні слова Президента Віктора Януковича і міністра Агропрома Миколи Присяжнюка.

Але найцікавіше в цій брошурі криється в сотні відповідей, в яких чиновникам на місцях детально розписали як, в якому об’ємі, за скільки і коли починати продавати землі сільгосппризначення — вже з 1 січня 2012 року.

В принципі, усе повністю відповідає тексту урядового проекту Закону «Про ринок землі» (№ 9001-1) від 19 липня 2011 року. З однією тільки поправкою — вказаний законопроект не пройшов ще навіть і першого читання, будучи розглянутим тільки профільним комітетом.

При цьому, в комітеті з питань аграрної політики і земельних відносин його сприйняли далеко не позитивно. У висновку, підписаному головою цього комітету регіоналом Григорієм Калетником, можна знайти не одне і не два зауваження на адресу «дітища» Присяжнюка.

Зокрема, в законопроекті Кабміну прописано, що гранична максимальна площа ділянок для ведення товарного сільгоспвиробництва в приватній власності однієї особи не може перевищувати 2100 га. Одночасно, в профільному комітеті відзначили, що середня площа сільгоспугідь однієї сільради складає близько 2400 га, що неминуче призведе до ситуації, коли одна сім’я може стати власником усіх земельних масивів багатьох сільрад. А втім, і до швидкого вимирання сіл.

Висновки ж Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради і зовсім закінчується пропозицією направити документ після прийняття за основу не на друге, а на повторне перше читання.

І, проте, брошуру з 100 відповідей дійсно розіслали по регіонах. Голова Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко підтвердив наявність брошури в регіонах, але заявив про те, що «злив» інформації є спланованою провокацією, спрямованою проти діючої влади і проти земельної реформи зокрема.

Він прямо сказав, що книга на руках регіональних чиновників є «зливом» з комп’ютерів Госземресурсов. За словами Тимченка, його відомство дійсно готувало документ, але на випадок ухвалення закону. І, власне, цей текст, — в електронному вигляді, — хтось з агентства комусь «злив».

Як повідомлялося, виходячи з ціни одного гектара в 20 тисяч гривен, загальна вартість земель сільськогосподарського призначення в Україні складає 560 мільярдів гривен.

comments.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com