Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СПИСОК ФАТАЛЬНИХ ПОМИЛОК

Впливовий американський журнал Forbes назвав 10 найбільш поширених помилок, завдяки яким водій має серйозні шанси завершити свій життєвий шлях, не покидаючи авто.

На перше місце журналісти поставили помилку, актуальну в будь-якій країні, — водіння в нетверезому стані. За інформацією Forbes, алкоголь стає причиною 40% усіх аварій в США. В Україні картина така ж безрадісна. Варто проглянути зведення подій за тиждень, щоб зрозуміти, чому небезпечно їздити за кермом після випивки.

Другою за актуальністю помилкою стало листування по SMS під час водіння. У США ця тема нині особливо популярна, тому що американський президент Барак Обама нещодавно підписав наказ про заборону подібного листування за кермом для всіх держслужбовців. В Україні за SMSки ніхто штрафувати не буде. Проте, ученими вже доведено, що набір текстового повідомлення відволікає не менше, ніж розмова.

На третє місце Forbes ставить прояв агресії за кермом. За даними американської автомобільної організації, в Штатах як мінімум 1500 чоловік цього року серйозно постраждали або померли в аваріях, спровокованих агресивною поведінкою і сварками на дорозі.

Ще однією смертельною помилкою водія є відмова від використання дитячих автокрісел. Різними фахівцями — від експертів авторинку до страховиків — доведено, що використання спеціального утримуючого пристрою для дітей yf багато разів збільшує шанси дитини вижити або уникнути серйозних травм в ДТП.

Перевищення швидкості, особливо в поганих для цього умовах (наприклад, на слизькій дорозі або в тумані), навряд чи хтось визнає хорошим тоном. У США 13% автоаварій трапляються саме унаслідок занадто швидкої їзди. В Україні це порушення щорічно обходиться у сотні життів.

Не менш небезпечною помилкою є ігнорування паска безпеки. Корисний винахід допоміг врятувати багато життів. У нас штраф за непристебнутий пасок безпеки з’явився порівняно недавно, проте, і зараз переважна більшість водіїв їздять з непристебнутим паском.

Водіння в сонному або втомленому стані не менш небезпечне, ніж кермування в нетверезому виді. Втома значно знижує концентрацію уваги, що призводить тільки до негативних наслідків. Кава або енергетичний напій, як з’ясували учені, теж не завжди є помічниками водієві і можуть бути навіть небезпечними.

Далі в списку найнебезпечніших помилок водія стоїть недооцінка погодних умов. У наших умовах це актуально під час заміни літньої гуми на зимову. Багато водіїв тягнуть до останнього, перш ніж поміняти шини, вважаючи, що уранішній лід на дорогах обов’язково розтане за дві години, після чого літня гума цілком утримає автомобіль.

Для українських водіїв дуже актуальною помилкою може стати неуважність до оснащення власної машини. Наприклад, виїжджаючи в інше місто, краще прихопити з собою цілу «запаску», не сподіваючись на хорошу дорогу аж до пункту призначення. Те ж саме торкається автомобільної аптечки, повного комплекту документів на машину і необхідного набору інструментів.

autosite.com

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com