Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ІНТЕРНЕТ-БУНТІВНИКІВ КАРАТИМУТЬ

4 грудня в Росії відбудуться вибори до Державної Думи. Створення виборчих блоків заборонено, вибори проводяться тільки за партійними списками. З  семи офіційно зареєстрованих на даний момент в Росії партій ЦВК допустила до виборів п’ять: «Єдина Росія», «Справедлива Росія», КПРФ, ЛДПР, «Права справа». «Яблуко» і «Патріоти Росії» цього права позбавлені. Влада готується зміц­нити владну вертикаль. «Допущені» активно борються за свої жмені мандатів. Відкинута, так звана «ліберальна опозиція» заявила про підготовку фальсифікації результатів виборів та відповіла кампанією «Фіктивні вибори — поза законом!»

Російська ситуація аж до непристойності нагадує українську. Банківська копіює Кремль. «Театральну опозицію» пускають вправлятися в ораторському мистецтві на телеканали, зі впевненістю, що вони самі себе дискредитують власними балачками, «вперту» — вибірково поволі розміщають по камерах. Народ не має вибору. З такою «незламною моральністю» українського політикуму все одно виникне «широка коаліція», куди підуть фракціями чи індивідуально. Або голосуватимуть «як потрібно», називаючи це «принциповими переконаннями». Чи просто пересиджуватимуть принципові голосуванні в туалетах.

Але це ще не все. «Вертикально-путінська» Росія все більше переймається необхідністю введення контролю над інтернетом та соціальними мережами. Особливо з початком «арабської весни».

На початку грудня «Роскомнадзор» (Федеральна служба з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій та масових комунікацій) починає цілодобовий моніторинг мережевих ЗМІ за допомогою спеціального програмно-апаратного комплексу. На відповідність російським законам будуть перевірятися не тільки тексти (включно з коментарями), але також фото, аудіо та відео (як редакційні, так і викладені користувачами) на предмет наявності слів, висловів та інших позначок із поданого чиновниками списку (а це до 5 млн. записів). 

У Росії давно діє СОРЗ — Система оперативно-розшукових заходів. З 1990-х років усі оператори телефонного зв’язку повинні встановити у себе обладнання СОРЗ-1 для безперешкодного знімання та аналізу інформації з телефонних мереж, включаючи мобільні. Від початку 2000-х кожен інтернет-провайдер зобов’язаний встановити у себе обладнання СОРЗ-2 — для безперешкодного доступу спецслужб до переданої інформації. Проект СОРЗ-3 вже існує і дозволяє відстежувати, на який сайт людина заходила, що скачала, кому дзвонила чи надсилала SMS. Втім, конкретні терміни впровадження СОРЗ-3 назвати ніхто поки не може. Як і відповісти на питання, чи на початку грудня запрацює саме вона.

Натомість можна бути абсолютним переконаним – закручування «інтернет-гайок» Кремлем знайде цілковиту підтримку та армію послідовників у наших владоможців. Адже й в Україні «народне волевиявлення згідно погодженого владою плану» наближається. І справа навіть не в сліпому копіюванні Москви. Для чого відволікатися на пошук чергових методів самозбереження, якщо можна просто повторювати кремлівські інновації, натомість зосередившись виключно на процесі змагання за звання «грабіжник України №1»?

Юлій Хвещук
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com