Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Куди йде Київ?

Різка реакція Європейського Союзу на засудження колишнього прем’єр-міністра і діючого лідера опозиції України поставила під загрозу переговори про стратегічні стосунки між Європейським блоком і Києвом в той самий час, як 19 жовтня обидві сторони закінчили переговори над угодою про торгівлю.

За день до цього представники ЄС несподівано відмінили зустріч з президентом України Віктором Януковичем. Брюссель заявив, що перенесе зустріч на інший час за умови, що Україна зробить належні «демократичні кроки», щоб гарантувати незалежність своєї судової влади. Далі була РЕЗОЛЮЦІЯ щодо поточної ситуації в Україні, де однозначно вказано на наявність в Україні переслідувань за політичні міркування. «Одна з причин, з якої ЄС відреагував так різко, полягає в тому, що Янукович обдурив їх двічі, — говорить старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Уілсон. — ЄС абсолютно правий, зайнявши жорстку позицію по відношенню до України. Багато в чому вони можуть і повинні поводитися ще жорсткіше. Головна проблема Януковича в стосунках з ЄС — це його упевненість в тому, що решта світу так само цинічна, як він. Про Україну завжди говорили, що вона знаходиться на роздоріжжі, а через цей прорахунок вона дійсно там опинилася».

Посол України в ЄС К.Єлисеєв сказав, що деякі уряди ЄС, вже виступаючі проти розширення блоку, використовують справу Тимошенко як «привід» для зупинки подальшої інтеграції з Києвом. «Якщо запитати європейських чиновників, вони говорять, що клімат не сприяє [подальшим переговорам з Україною], — заявив він журналістам. — Якщо використовувати цей критерій сприятливого клімату. доведеться відмінити 80% усіх переговорів ЄС».

Багато хто в Брюсселі побоюється, що відмова з боку ЄС змусить Україну обернутися на схід і зміцнити свої стратегічні зв’язки з Росією. Москва вже намагається зондувати грунт в надії переконати Україну приєднатися до Митного союзу, куди також входять Білорусія і Казахстан, і навіть запропонувала зменшити ціни на природний газ в обмін на вступ. У статті, опублікованій в газеті New York Times 19 жовтня, натякалось, що радники Януковича переконали його в тому, що ЄС блефує і не стане переривати переговори стосовно подальшої інтеграції через засудження Тимошенко, оскільки боїться, що країна повернеться до Росії.

Єлисеєв також сказав, що Україна зовсім не готова відмовитися від своїх європейських спрямувань.

Аналітики говорять, що ЄС навряд чи відступиться від своїх вимог звільнити Тимошенко як умову для відновлення серйозних переговорів по інтеграції.

«ЄС не стане йти на поступки, а гратиме жорстко, — говорить старший науковий співробітник Інституту Петерсена з міжнародної економіки Андерс Аслунд. — Це катастрофа для стосунків України з ЄС. Янукович здійснює економічне і політичне самогубство і не розуміє цього».

За матеріалами сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com