Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Новий інструмент тиску

Зустріч у Кремлі президента Володимира Путіна з угорським прем’єром Ференцем Дьюрчанем завершила підготовчий етап проекту газопроводу South Stream («Південний потік») з Росії в Європу через Чорне море. Угорщина створить СП із «Газпромом» з будівництва своєї ділянки South Stream. Але в проекту можуть з’явитися нові проблеми.

Морська ділянка газопроводу пройде по економічній зоні України, з якою Росія перебуває в гострому конфлікті щодо газу. У результаті Київ може затягти реалізацію проекту й одержати новий інструмент тиску на Москву в газових переговорах.

South Stream пройде з Росії в Болгарію по дну Чорного моря, а потім розділиться на дві гілки — через Сербію (з нею підписано аналогічну угоду) і Угорщину в Австрію і через Грецію на південь Італії. Потужність газопроводу — 30 млрд кубометрів газу на рік. Партнером «Газпрому» з проекту виступає італійська Eni. Завершити будівництво планується в 2012 році. Заступник глави Мінпроменерго Анатолій Яновський підтвердив, що для будівництва газопроводу буде потрібно згода України і Румунії. Для цього, пояснив чиновник, доведеться, як по Nord Stream, проводити екологічну експертизу, що має бути погоджена з урядами країн, в економічній зоні яких пройде газопровід. Ст. 79 Конвенції ООН з морського права передбачає, що «визначення траси для прокладання підвідних трубопроводів на континентальному шельфі здійснюється за згодою прибережної держави». «Заборонити будівництво газопроводу Україна не може, але вона повинна погодити маршрут трубопроводу і його екологічну експертизу»,— уточнює Григорій Вільчек. За законодавством України цей термін обмежений одним роком. Таким чином, в України з’явився новий важіль тиску на Росію в умовах розгорнутого в останні тижні гострого газового конфлікту двох країн.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com