Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Український бізнес в жовтні чекають масові перевірки

Починаючи з 5 жовтня Державна служба з питань праці спільно з фіскальною службою почне масові перевірки бізнесу на предмет неоформлених працівників і зарплат "в конвертах". При цьому в полі зору фіскалів потрапить як великий бізнес, так і дрібні ФОП.

Нагадаємо, з початку року, в зв'язку з ростом мінімальної заробітної плати, зросли і штрафи. Зокрема, санкція за кожного неоформленого співробітника сьогодні передбачає штраф в розмірі 111,6 тисячі гривень, а за недопуск перевіряючого співробітника - до 390 тисяч гривень.

У квітні минулого року Кабмін прийняв постанову, якою чітко визначив приводи для візитів інспекторів. Грунтуючись на цих даних, можна припустити, що посилено перевіряти будуть тих бізнесменів, які більше року співпрацюють з фізособами за цивільно-правовими договорами або якщо їх кількість перевищує 30% від усього штату.

Приводом для перевірки може також стати масове звільнення персоналу - більше 10% за місяць. Претензії будуть, якщо податкова вважатиме, що "кількість співробітників не відповідає обсягам виробництва". Правда, як фіскали визначатимуть цю невідповідність, поки незрозуміло. Ну і, нарешті, інспектор може нагрянути до тих підприємців, у яких є заборгованість по сплаті ЄСВ або співробітники отримують зарплату менше мінімальної.

Нагадаємо, що податківці почали штрафувати ФОП за приватні проводки. Крім того, НБУ зобов'яже банки повідомляти інформацію про приватні рахунки українців.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com