Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У Верховній Раді буде ситуативна більшість?

У парламенті нового скликання не буде формалізованої сталої більшості. На думку експертів, Партія Регіонів, яка перемогла на виборах, не потребує нормалізування політичних взаємин із союзниками. Тому, скоріш за все, у Верховній Раді виникатиме ситуативна біль­шість під кожне голосування.

 За попередніми даними підрахунку голосів, Партія регіонів перемагає і має можливість сформувати парламентську більшість. Проте голосів одних лише регіоналів для цього може забракнути. Тож, партії влади доведеться шукати союзників.

 За словами одного з очільників виборчого списку регіоналів, міністра інфраструктури Бориса Колесникова, партія влади готова домовлятися лише на своїх умовах. За його словами, регіонали готові співпрацювати у парламенті з тими, «хто поділяє принципи, вказані в програмі Партії регіонів і в президентській програмі».

Політолог Кость Бондаренко зазначає, що чинна Конституція не передбачає необхідності створення парламентської коаліції.

«Немає необхідності в формалізованій парламентській більшості. Тому цілком нормально буде, якщо більшість формуватиметься ситуативно, під конкретні голосування», – вважає експерт.

На думку політолога Дмитра Видріна, створювати постійну більшість Партії регіонів ще й економічно невигідно.

«Ситуативна більшість буде збиратися під ухвалення бюджету або під вибори спікера. Але потім вона буде розсипатися. Ніхто не буде вкладати гроші, щоб підтримувати красивий, але зайвий політичний дизайн. Зараз усі переходять на режим жорсткої економії: і бізнес, і політики. Тому вони не підтримуватимуть штучну більшість. Бо це зайві гроші», – стверджує політолог.

Депутат-комуніст Олександр Голуб вважає малоймовірним, щоби його партія могла створити більшість із регіоналами.

«Більшість повинна створюватися на якихось спільних засадах. На сьогоднішній день, мені важко уявити, що такі засади будуть знайдені із Партією Регіонів», – розповів Олександр Голуб Радіо Свобода.

Опитані Радіо Свобода експерти та політики схиляються до думки, що найвірогідніше в новій Верховній Раді під кожне принципове голосування створюватиметься ситуативна біль­шість. Але здебільшого Партія регіонів покладатиметься на порозуміння із обраними до парламенту позапартійними бізнесменами.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com