Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Уже є аналог ЧАЕС

Японське агентство з атомної та промислової безпеки прийняв рішення підняло рівень небезпеки аварії на АЕС «Фукусіма-1» з п’ятого до сьомого за оцінками міжнародної шкали ядерних подій (INES).

Це найвища оцінка небезпеки за всю історію аварій на ядерних об’єктах. Раніше аналогічний сьомий рівень отримувала тільки катастрофа на АЕС у Чорнобилі в 1986 році.

Приводом для підвищення рівня небезпеки аварії на «Фукусіма-1» став аналіз даних замірів радіації. Фахівці з’ясували, що в перші дні після аварії протягом кількох годин кількість викидається в атмосферу радіоактивного йоду-137 становила близько 10 тисяч терабеккерелів на годину, що відповідає сьомого рівня небезпеки за восьмибальною шкалою INES.

Напередодні ж в технічному приміщенні четвертого енергоблоку аварійної АЕС «Фукусіма-1» сталася пожежа.

Загін японських військових пожежних ліквідував загоряння. У результаті пожежі радіаційний фон на станції не змінився.

Четвертий енергоблок був практично повністю зруйнований ударом 10-метрового цунамі 11 березня. У його реакторі не було ядерного палива, оскільки установка знаходилася на технічному огляді.

Проте в басейні на верхньому поверсі енергоблоку розташовуються уранові паливні стрижні. Після удару цунамі до них на час перестала надходити вода, що призвело до небезпечного перегріву паливних збірок.

Японські фахівці прогнозують, що через 30 років радіоактивні речовини, що потрапили в морську воду з АЕС «Фукусіма-1». розповсюдяться по всьому Тихому океану, проте їхня концентрація буде надзвичайно низькою і вони не будуть впливати на здоров’я людей.

До такого висновку прийшов учений з Японського центру ядерних досліджень Накано Масахіса в результаті проведення комп’ютерного моделювання розповсюдження радіоактивного цезію в акваторії префектури Ібаракі. З 4 квітня енергетична компанія TEPCO скинула в море близько 9 тис. тонн слаборадіоактивних стічних вод. Крім цього, поблизу 2-го енергоблоку АЕС скупчилося 20 тис. тонн високорадіоактивної води, є ризик її витоку в море.

Згідно з прогнозом Накано Масахіса, за 5 років дані радіоактивні речовини з морськими течіями можуть досягти Північної Америки, через 10 років - Східної Азії, а через 30 років розповсюдяться майже по всьому Тихому океану. Але навіть якщо 20 тис. тонн високорадіоактивної води потраплять в море, радіоактивність даної води в районі поширення через рік складе менше одного беккереля на літр, а через 10 років менше 0,1 Беккереля на літр. Даний рівень радіоактивності не становить загрози для здоров’я людей.

За матеріалами інтернет-сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com