Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Євро-2012: нові можливості чи старі проблеми?

Бюджетні витрати на чемпіонат Європи з футболу Євро-2012 можуть стати додатковим чинником поглиблення кризи в українській економіці. За свідченням експертів, потенційний прибуток від Євро-2012 може становити 200-400 млн дол. (уряд очікує на прибуття 650 тис. туристів), тоді як сумарні витрати на підготовку і проведення чемпіонату можуть перевищити 10 млрд. дол. Варто зауважити, що, скажімо, Греція витратила на організацію і проведення Олімпіади 11 млрд дол., а заробила лише 2 млрд. Українська влада спершу прогнозувала, що організація Євро-2012 потребуватиме лише 280 млн дол., у яких державна частка становитиме всього 12%. Утім, низька інвестиційна привабливість України, нецільове використання державних коштів вкупі з браком досвіду можуть призвести до того, що Євро-2012 для України зі свята футболу перетвориться на економічну проблему.

Віце-прем’єр Борис Колесников під час чергового візиту на будівництво стадіону «Олімпійський» для Євро-2012 зазначив, що вартість його реконструкції, оцінена в 550 млн дол., є цілком адекватною і навіть на 20% меншою, ніж вартість будівництва центрального стадіону у Варшаві. Своєю чергою, Президент Янукович під час візиту на реконструкцію «Олімпійського» запевнив, що будівництво буде завершене щонайпізніше восени цього року і усі технічні вимоги УЄФА при цьому буде виконано. Та, незважаючи на оптимістичні коментарі влади, факти такого оптимізму не вселяють. На поточний рік, коли Україна переживає пікові навантаження з виплат багатомільярдного зовнішнього боргу, у новому бюджеті на підготовку Євро-2012 закладається 18 млрд грн. (2,26 млрд дол. США). Для порівняння: на фінансування охорони здоров’я в бюджеті закладено 9 млрд грн. (1,132 млрд. дол. США), а на освіту — 18,5 млрд грн. Окремою проблемою є завищення цифр і непрозорість витрат бюджетних коштів на підготовку чемпіонату. Чи може Україна собі дозволити проводити такий масштабний захід, як Євро-2012? Відповідь на це питання дає просте співставлення цифр.

Коли уряд нарешті зрозуміє, що таке масштабне спустошення державної скарбниці робить нереальною виплату державного боргу? Розмір зовнішнього боргу по відношенню до ВВП України є одним з найбільших у світі. Рано чи пізно гроші доведеться повертати. Витрати на підготовку до Євро-2012 повністю вийшли з-під контролю. Яким чином лише половина витрат на підготовку до Євро-2012 може становити 10 млрд  дол., якщо Греція витратила на увесь процес організації та проведення Олімпійських ігор лише 11 млрд дол., а Південно-Африканська Республіка витратила на Кубок світу з футболу лише 4,5 млрд. дол.? При цьому варто зауважити, що обидва згадані заходи значно масштабніші за Євро-2012. Утім, на усі закиди нинішній уряд киває в бік своїх попередників.

У цьогорічному бюджеті на підготовку до Євро-2012 закладено 2,25. Це удвічі перевищує статтю витрат на охорону здоров’я і майже дорівнює витратам на освіту. Загальний державний кошторис, найімовірніше, становитиме 10 млрд дол. США. Відповідно, якщо прибутки будуть не меншими за прогнозовані, а бюджетні цифри відповідають дійс­ності, то уряду потрібно буде ще віднайти 7,2 млрд дол. США, і це не враховуючи потреби погасити два транші міжнародних позик по 25 млрд дол. кожний, термін виплат яких припадає саме на час проведення Євро-2012. Здатність країни вчасно віднайти 57,2 млрд дол. США здається надзавданням, особливо в умовах такого тотального марнотратства. А отже, людям варто вже зараз готуватися до режиму жорсткої економії, уникнути якої навряд чи вдасться.

Уряд очікує, що на Євро-2012 до України приїде 650 тис. туристів. Утім, наразі Київ спромігся виконати лише мінімальну вимогу УЄФА, що становить 7,5 тис. готельних місць, при чому лише кілька із запланованих до відкриття чемпіонату готелів будуть введені в дію вчасно. Чи означає це, що на забезпечення розселення гостей чемпіонату уряд буде змушений витратити ще більше державних коштів? Чи, може, влада має намір організувати наметове містечко, на зразок того, що збудували на Трухановому острові під час проведення у Києві «Євробачення»?

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com