Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гра «Зірниця» тепер буде щорічною

Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту дало роз’яснення щодо проведення Всеукраїнської військово-патріотичної спортивної гри «Зірниця».

Про це 30 березня повідомляє прес-служба МОН.

Всеукраїнська військово-патріотична спортивна гра «Зірниця» проводиться на підставі Указу Президента України від 25 жовтня 2002 року «Про Концепцію допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді», розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року N 1718-р «Деякі питання військово-патріотичного виховання учнів загальноосвітніх навчальних закладів».

Співорганізаторами «Зірниці» є Міністерство оборони та Товариство сприяння обороні України (ДТСААФ), а також, відповідно до Порядку проведення, за згодою, можуть стати Всеукраїнські національно-патріотичні громадські організації.

Серед основних завдань Всеукраїнської гри — підготовка молоді до виконання конституційного обов’язку — захисту Батьківщини.

Гра проводитиметься щорічно в три етапи. I етап — міський і районний у березні-квітні; II етап — республіканський (Автономна Республіка Крим), обласний, міський (Київ і Севастополь) в квітні-травні. III — всеукраїнський етап (фінал) — планується у вересні.

У «Зірниці» беруть участь збірні команди учнів 5-9 класів (не старше 15 років на момент проведення III етапу проведення гри), які формуються на базі команди-переможця туру змагань із залученням учнів, які показали найкращі результати на етапах гри.

Гра складається з двох частин — конкурси та спортивні змагання (конкурс строю та пісні, військово-історичний конкурс за принципом гри «Брейн-ринг», вогнева підготовка, метання «гранати», долікарська допомога, топографічна підготовка), військова естафета «Десант» (передача інформації, подолання імпровізованої смуги перешкод тощо).

Міністерство констатує, що в засобах масової інформації міститься неправдива інформація про «відродження «Зірниці», проте, нічого взаємопов’язаного між «Зірницею» радянських часів тут нема — гра передбачає перевірку рівня теоретичних знань за навчальною програмою предмету «Основи здоров’я» та знань з воєнно-історичної та військової тематики, навичок з топографічної підготовки за навчальною програмою предмету «Географія», виконання стройових прийомів згідно з навчальною програмою предмета «Фізична культура» 5-9 класи тощо.

Звичайно, патріотичне виховання не зупиняється лише на грі «Зірниця», цього буде недостатньо. В Україні діє мережа організацій, які проводять спільно із навчальними закладами різні конкурси та ігри, де формується патріотично свідома молодь. Зокрема, наказом Міністерства освіти і науки України від 25 грудня 2003 року № 855 затверджено Положення про дитячо-юнацьку військово-спортивну патріотичну гру «Сокіл«(«Джура») Українського козацтва, яку вперше було проведено у Всеукраїнському масштабі у 2009 році, а відповідно до Положення, у 2011 році проходить ІІ (обласний) етап цієї гри.

Також спільним наказом Міністерства освіти і науки та Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 17 серпня 2005 року № 479/1656 започатковано впровадження фізкультурно-оздоровчого патріотичного комплексу школярів України «Козацький гарт».

Також спільно з Міні­стерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту з метою популяризації здорового та безпечного способу життя серед дітей та молоді, формування вмінь і навичок з безпечної життєдіяльності та підвищення рівня їх практичної підготовки до дій у надзвичайних ситуаціях у минулому році проведено 10-й Всеукраїнський збір-змагання юних рятувальників «Школа безпеки» тощо.

Інститутом інноваційних технологій та змісту освіти доопрацьовуються методичні рекомендації для педагогічних працівників, щодо організації та проведення гри «Зірниця».

ZIK

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com