Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Бляшки були завжди

Серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті сучасних людей в більшості країн, особливо, з розвиненою економікою.

Прийнято вважати, що це плата за сучасну цивілізацію, стреси, пов’язані з нею, живлення готовими продуктами зі значним вмістом солі і жирів і, нарешті, прихильність шкідливим звичкам (куріння, зловживання алкоголем), таким поширеним серед наших сучасників. Проте, як показало вивчення староєгипетських мумій, атеросклероз зустрічався ще в Стародавньому Єгипті — новітні методи дослідження дозволили виявити «бляшки» на вну­трішніх стінках артерій принцеси, що жила більше 3 500 років тому.

Відкриття, зроблене дослідниками з університету штату Каліфорнія в місті Ирвайн, здатне якщо не перевернути, то, в усякому разі, значно, змінити сталі в медицині погляди про незмінний зв’язок захворюваності недугами посудин і серця і рівня розвитку цивілізації.

Використовуючи комп’ютерну томографію, учені вивчали мумію єгипетської спадкоємиці трону, яка померла не менше чим 3 500 років тому. Автори досить точно встановили вік представниці знатного роду на момент смерті — нею було від 40 до 45 років.

Але, головне, що авторам вдалося виявити виразні ознаки атеросклерозу — відкладення бляшок холестеринів в артеріях муміфікованого тіла.

Проте справжнім одкровенням для учених стало наступне дослідження ще 43-х мумій — у 45% з них також були виявлені явні ознаки атеросклерозу. Бляшки були виявлені як в артеріях, що живлять кров’ю сердечний м’яз, так і в посудинах головного мозку, що значно підвищувало ризик розвитку інфарктів міокарду і ішемічних інсультів у жителів Стародавнього Єгипту, які не знали ні табакокуріння, ні фастфуду.

«Можна стверджувати, що генетичні чинники в розвитку атеросклерозу грають важливішу роль, ніж було прийнято вважати досі», — припускає співавтор дослідження професор Грегорі Томас.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com