Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Траншу не буде?

Україна не виконала умови Міжнародного валютного фонду, а тому найближчими місяцями черговий транш кредиту не надійде, заявляють закордонні і українські експерти.

Найбільшою перепоною вони називають обіцяну владою пенсійну реформу, передає Радіо «Свобода».

Зокрема, експерт Інституту міжнародної економіки імені Петерсона у Вашингтоні Андерс Ослунд зазначає, що в останній заяві МВФ щодо України йшлося, що вже у березні набуде чинності закон про реформування пенсійної системи, але українській владі не вдалося виконати цю домовленість з МВФ.

Відтак, чергового траншу кредиту, принаймні, до літа не буде, каже він.

«Точно написано, що потрібно робити, щоб Україна отримала кошти. Україна практично нічого з цього не зробила. Головна умова: ухвалити законодавство щодо пенсійної реформи — це, зрозуміло, не відбудеться впродовж нинішнього місяця. І цього достатньо щоб нічого не відбувалося. Не буде грошей до кінця червня», — каже Ослунд.

Водночас, представники української влади переконують, що пенсійна реформа розпочалася. Але, за словами голови парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики, «регіонала» Олексія Плотнікова, цей процес не може завершитися швидко.

Втім, за його словами, черговий транш кредиту Україна отримає не пізніше травня.

«Факт обговорення, факт презентації цієї реформи можна трактувати як початок. В цілому це не є визначальним чинником, через який не будуть виконані меморандуми з Міжнародний валютним фондом. Враховуючи, що по всьому іншому різночитань з МВФ немає, Україна витримує параметрі і з дефіциту державного бюджету, і з інших показників, черговий транш буде наданий», — запевнив Плотніков.

У свою чергу, президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер переконаний, що Міжнародному валютному фонду потрібні конкретні результати, а не наміри.

«Може, там вони недооцінюють те, що компетентність реформаторів недостатня? Сказати, що вони (українська влада) нічого не роблять, я не можу. Такий рівень інтенсивності, — наголошую, не результатів, а саме інтенсивності — робіт і інтенсивності пропаганди щодо реформ був лише у Кучми у 1994-98 роках», — каже Пасхавер.

Прем’єр Микола Азаров заявляв, що Україна може відмовитися від наступного траншу МВФ. Натомість віце-прем’єр Сергій Тігіпко зазначав, що цього не слід робити.

У березні третій транш МВФ мав надійти на рахунки Мінфіну в рамках оновленої програми співпраці stand-by на загальну суму 15,6 мільярда гривень.

За непідтвердженими даними МВФ може піти на певні поступки українській владі і не вимагати введення нових вікових стандартів для українських пенсіонерів у цьому році.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com