Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Безстрашний малюк

У Росії продажі Toyota IQ почалися 15 жовтня. У нас доступна єдина комплектація цього автомобіля з двигуном 1,3 і безступінчатим варіатором.

Потенційних покупців автомобілів такого крихітного розміру, насамперед, хвилює питання безпеки. Toyota IQ створений на основі нової платформи з високою жорсткістю і могутнім каркасом безпеки, який забезпечує поглинання енергії ударів. IQ оснащується антиблокувальною системою гальм (ABS), електронною системою розподілу гальмівного зусилля (EBD), підсилювачем екстреного гальмування (BA), антипробуксовочною системою (TRC) і системою курсової стійкості Vsc+.

Безпеку водія і пасажирів також забезпечують дев’ять подушок безпеки, включаючи першу в світі подушку безпеки типу шторки для заднього скла.

Незалежні експерти EURONCAP протестували IQ по новій посиленій системі. Малюк набрав максимальні п’ять зірок з наступними результатами. При лобовому зіткненні пасажирський відсік залишився на місці. Подушка безпеки, розташована під кермом, захищає коліна і стегна водія. Від різкого руху вперед пасажира оберігає подушка під сидінням і ремінь, в результаті забезпечується хороший захист колін для людей будь-якого росту і при різних положеннях тіла.

У тесті із стовпом захист грудей манекена оцінили як гранично допустимий. Так само охарактеризували і захист від травми шийного відділу хребта під час ривка при ударі.
У першому тесті з перешкодою частина системи Isofix зламалася, хоча кріплення автокрісла для трирічної дитини залишилося неушкодженим. У Toyota вирішили, що проблема полягає в кріслі від Britax-rоmer, і запропонували замінити дитячі автокрісла Duo Plus на інші. Після цього в EURONCAP вирішили повторити тест. Повторний тест пройшов успішніше. Але голова трирічної дитини недостатньо добре зафіксована збоку — манекен ударився головою об сусіднє сидіння з 1,5-річним малюком-манекеном. Компанія Britax-rоmer після цього виправила інструкції до своїх крісел Duo Plus, де приділила особливу увагу правильній установці дитячого сидіння. Пасажирську подушку можна відключити, щоб поставити на дане місце автокрісло для дитини. Але статус роботи подушки (включена вона чи ні) експертам здався недостатньо зрозумілим. Зате фахівці схвалили наклейку, на якій написано, що без відключення подушки на це місце ставити дитяче крісло небезпечно. Присутність Isofix на задньому ряду також недостатньо чітко відмічено.

Toyota IQ отримала максимум балів за захист ніг пішоходів в області бампера. Капот теж безпечний в плані ризику травми голови дорослого, але ризик пошкодити голову дитини при аварії набагато вищий.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com