Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ша, Лікарі говорять

Всеукраїнське лікарське товариство просить політиків утриматися від нефахових коментарів стосовно теми грипу.

«Дилетантські висловлювання можуть згубити не одне людське життя», — сказано в заяві.

Один з авторів цього звернення Олег Мусій в інтерв’ю «Бі-Бі-Сі» розповів, яку шкоду несуть висловлювання політиків у цій сфері.

«Шкода — це внесення паніки в суспільство щодо епідемії каліфорнійського грипу. Найперше це стосується висловлювання лідера опозиції, який пообіцяв всім по одній масці. Наступна була обіцянка Юлії Тимошенко, яка пообіцяла всім по дві маски. А потім президент Ющенко заявив, що всім терміново треба робити щеплення від будь-якого грипу, не тільки свинячого», — каже він.

На зауваження, що судячи зі статистики — в Україні звичайна епідемія, а судячи з дій лікарів і їхньої стурбованості — це щось дуже небезпечне, Мусій зазначив: «Стурбованість не лікарів, а чиновників у першу чергу. Це ажіотаж, який я вважаю зайвим».

«А дії лікарів, вони звичайні як при звичайному грипі, тому що зараз перш за все йдеться про епідемію ГРВІ і звичайного грипу. Каліфорнійського грипу виявлено тільки близько ста випадків. Єдине, що через це політичне навантаження лікарі мають більше клопоту і більше роботи, тому що люди звертаються з будь-яким чихом», — додав він.

За його висловом, паніка в Україні «надзвичайно велика».

«Коли на початку політична складова у паніці становила десь половину, а половина дійсно було правди, то на сьогодні вона перетворилася у те, що правди всього 20%, а решта — це політична складова», — сказав він.

Мусій також зазначив, що, «на жаль, Україна намагається винайти власний велосипед і не бере до уваги досвід інших країн, в тому числі і Мексики, яка має найбільший досвід у боротьбі з каліфорнійським грипом».

«Масове ходіння по вулицях у масках, коли це непотрібно — це зайве. Тут якраз фахівцям треба було виступити в першу чергу, яким чином себе поводити, а не політикам», — сказав він.

На зауваження, що, наприклад, в Японії носіння масок — досить розповсюджене явище, Мусій відповів:

«З одного боку це добре, що люди почали звикати до носіння масок, але коли їдеш по трасі і бачиш працівника ДАІ у масці, де немає жодної людини в радіусі трьох метрів... Адже вірус передається тільки на такій відстані. Або коли люди ідуть вулицею в масках, а навколо нікого немає — це, я думаю, зайве. Мало того — маски повинні носити у першу чергу ті, хто має ознаки застуди».

 

УП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com