Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Військова співдружність

У Брюсселі в штаб-квартирі НАТО міністри оборони України, Литви та Польщі підписали лист намірів щодо створення спільної литовсько-польсько-української миротворчої бригади ЛитПолУкрбриг (LitPolUkrbrig) для участі у міжнародних миротворчих операціях під егідою ООН, Євросоюзу і НАТО.

Як повідомили в Міністерстві оборони України, документ підписали тимчасово виконуючий обов’язки міністра оборони України Валерій Іващенко, державний секретар з питань військової політики Міністерства національної оборони Республіки Польща Станіслав Коморовський та міністр охорони краю Литовської Республіки Раса Юкнявічене. Таким чином керівники оборонних відомств України, Польщі та Литви юридично закріпили наміри щодо створення спільного миротворчого об’єднання. На даному етапі в рамках реалізації цієї ініціативи передбачається проведення експертного обговорення концепції та практичних деталей створення ЛитПолУкрбригу, розробка, обговорення та укладання відповідної тристоронньої угоди про створення, статус і діяльність бригади. Крім того, у листі намірів підкреслюється, що литовсько-польсько-українська бригада буде відкритою для приєднання інших зацікавлених держав.

Після підписання листа намірів розпочинається практичний етап створення ЛитПолУкрбригу. Зокрема, буде підготовлено необхідні пропозиції щодо її організаційно-штатної структури, механізму фінансування, всебічного забезпечення, а також ротацій командування на всіх рівнях. Після відпрацювання ці пропозиції винесуть на затвердження главам держав України, Польщі та Литви, а також у порядку законодавчої ініціативи — в національні парламенти.

Головна мета створення ЛитПолУкрбригу полягає у сприянні міжнародному співробітництву в ім’я миру і зміцнення регіонального військового співробітництва. ЛитПолУкрбриг повинна бути здатною підтримувати миротворчі та гуманітарні операції, що проводяться під егідою ООН, НАТО, Європейського Союзу або багатонаціональних коаліцій згідно зі Статутом ООН і правовими договорами між країнами-партнерами. Передбачається, що штаб ЛитПолУкрбригу буде розміщуватися на території Польщі. Посади командира бригади і його заступників по черзі переходять за принципом ротації від однієї країни-учасниці до іншої в алфавітному порядку через кожні два роки.

Національні складові ЛитПолУкрбригу дислокуватимуться на території своїх країн. Робоча мова ЛитПолУкрбригу — англійська. Контроль над діяльністю бригади буде здійснюватися Координаційною групою, до складу якої увійдуть по троє представників від міністерств оборони від усіх країн-учасниць цієї ініціативи.

 

За матерiалами: УНІАН, Німецька хвиля

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com