Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пам’ятний знак жертвам Голодомору

Президент України Віктор Ющенко 29 квітня відкрив у Будапешті пам’ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні та провів зустріч з головою Державних зборів Угорщини Каталін Сілі.

Пам’ятний знак розташовано в центрі міста, на площі Шандора Петефі, на перехресті популярних туристичних маршрутів на території, яку віднесено до світової культурної спадщини.

Автором пам’ятного знаку став професор Львівської національної академії мистецтв Олександр Звір. Ідея пам’ятного знака, який зроблено у вигляді свічки з білого мармуру з терновим вінком із сталі чорного кольору, належить послу України в Угорщині Дмитру Ткачу та голові Державного органу самоврядування українців Угорщини Ярославу Хортяну.

Відкриваючи пам’ятний знак, Ющенко сказав, що це зворушлива і глибоко символічна подія. За його словами, цей меморіал — данина поваги угорського народу мільйонам українців, які невинно загинули в 1932-1933 роках.

Президент України зазначив, що Голодомор був свідомо спланованою акцією сталінського режиму, і підкреслив, що протягом десятиліть Радянський Союз приховував від світу правду про цей злочин. Однак тепер, за його словами, народ України вважає своїм обов’язком відкрити іншим країнам правду про Голодомор. Без широкого міжнародного осуду, додав Ющенко, подібні трагедії можуть повторитися в інших країнах.

Крім того, сьогодні Віктор Ющенко обговорив з головою Державних зборів Угорщини Каталін Сілі розвиток міжпарламентського співробітництва між Україною та Угорщиною та співробітництво у сфері забезпечення прав національних меншин. Як повідомили в прес-службі Президента, сторони також обмінялися думками про адаптацію національного законодавства до європейських норм і стандартів.

Ющенко подякував Сілі за її особисту роль у питанні визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні, а також висловив щиру подяку за підтримку Угорщиною всіх ініціатив України щодо цих питань. За словами Президента, для України величезне значення має той факт, що Угорщина стала першою державою в Європі, депутати Державних зборів якої одностайно підтримали Україну в її зусиллях, спрямованих на засудження Голодомору як геноциду українського народу.

Крім того, Віктор Ющенко подякував голові Державних Зборів Угорської Республіки за особисту участь у заходах, що відбувалися в Угорщині в рамках проведення міжнародної акції Незгасима свіча, високо оцінивши той факт, що урочиста церемонія відбулася в приміщенні Державних зборів Угорщини.

У зустрічі взяли участь в. о. першого заступника міністра закордонних справ Юрій Костенко, заступник глави Секретаріату Президента Андрій Гончарук, голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко і голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші.

28 квітня, в рамках офіційного дводенного візиту Президента України до Угорщини відбулися міждержавні переговори на вищому рівні. Зокрема, Президент Угорщини Ласло Шойом пообіцяв Україні підтримку в її прагненнях приєднатися до НАТО і ЄС.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com