Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ця війна оголила вразливість людства

Кажуть, що кожне покоління має свою війну, але те грандіозне протистояння, яке історики називають Другою Світовою війною, наклало свій відбиток на всі прийдешні покоління і на всю подальшу історію людства.

І зараз історики сперечаються з приводу тих чи інших подій, але факт залишається фактом — людство залишило в минулому епоху світових воєн і не має бажання знову впасти у вир ненависті. Ми стали більш толерантними, менш агресивними і здатні вчасно зупинитися перед прірвою. Вже давно не стирають зуби від злості колишні непримиренні вороги: Європа зберігає пам’ять загиблих солдатів з обох боків. Але ніколи не буде прощення тим німецьким верховодам, які нахабно зруйнували крихкий мир кінця 1930-х і почали війну під брутальними людиноненависницькими гаслами. Бог руками сильніших покарав авантюристів і відновив рівновагу. Коли нині ми згадуємо ті події, то мусимо бути об’єктивними: адже лише спільними зусиллями людство подолало зло. І радянський солдат в шанцях Сталінграда, і британський моряк у битві за холодну Атлантику, і американський піхотинець на Сайпані були чорноробами війни. Хтось віддавав своє життя, щоб десь, за тисячі кілометрів, вижив і переміг інший. Вивищувати чийсь вклад і применшувати внесок інших у перемогу — марнославство. Це була спільна перемога і ми були серед переможців. Українці опинилися у самому епіцентрі бойовиськ 1939-1945 рр. Ця війна буквально топталася на наших землях, вона шматувала родини, вбивала найкращих... Але ми вижили, відродилися і з труднощами, але все ж будуємо власний мир. Нам осоружне спрощення і примітивізація історії, яку нав’язали комуністичні «історики» і ура-шовіністи.

Ми хочемо знати більше правди про війну, бо час ненавидіти вже минув...

 

Андрій ГУСЄВ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com