Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Коксу стане менше

Росія до кінця 2008 року може обмежити експорт коксівного вугілля, значну частину якого купують українські металургійні заводи. Якщо так станеться, — в Україні скоротиться виробництво металу, а продукція металургійних підприємств становить значну частку українського експорту.

Російське вугілля становить 12,5% від споживаного в Україні. «З урахуванням загострення політичних відносин між країнами в російських металургів зараз з’явився реальний шанс домогтися цих обмежень. Думаю, вони будуть запроваджені вже до кінця року», — заявив генеральний директор компанії CoalImpex, що здійснює імпортно-експортні операції на ринку вугілля, Василь Кононов.

У випадку запровадження митного збору українським виробникам не вдасться швидко переорієнтуватися на імпорт вугілля з інших країн, зазначають аналітики. Бо якщо імпорт із Росії стане нерентабельним, може виникнути ситуація, коли частина українських металургів, що залежать від імпорту, буде змушена тимчасово скоротити обсяги виробництва металу.

Зараз найбільший обсяг імпортованого вугілля споживають «Запоріжсталь» та «Індустріальний союз Донбасу» (останній близький до БЮТ).

Крім того, російську сировину використовує й Авдєєвский коксохімічний комбінат «Метінвест Холдінг» (контролюється Ринатом Ахметовим), однак в останні два роки він значно знизив частку імпортної сировини. Імпортує високоякісне російське вугілля і «Арселор Міттал Кривий Ріг».

«Новий Регіон — Київ»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com