Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Зирить морда із біг-борда…

Те, що нині виробляє МОН в особі міністра-соціаліста — ні в які ворота не лізе. Уже, певно, і до дятла дійшло б, що потрібно виконати рішення суду і віддати студентам МАУП дипломи. А їх небагато-немало — 4 655! Аж ні — чхати на всіх товаришу Ніколаєнку. Ну, не хоче він привселюдно зізнатися у своїй неправоті. До того ж ще й вибачитися перед студентами.

Саме про це йшлося на нещодавній прес-конференції в УНІАН. Повна назва теми «Бюрократичні маніпуляції з вищою освітою. Право на освіту. Чи справді воно гарантоване й захищене?» Не гарантоване і не захищене, як ми вже неодноразово переконувалися.

На зустрічі з журналістами виступив голова студентської ради МАУП Максим Кухар. 

— Органи виконавчої влади в особі МОН України порушують Основний Закон — Конституцію, 53-тя стаття якої проголошує право кожного громадянина на вибір освіти — де навчатися і як її здобувати. Ми, студенти МАУП, як і інші, обрали свій шлях. Добросовісно навчалися, спілкувалися з найкращою професурою, чесно складали іспити. До речі, екзамени ми складаємо державній екзаменаційній комісії, голів якої затверджує міністерство. Сьогодні МОН звинувачує МАУП у перенаборі студентів. Я особисто вже два роки поспіль намагаюся отримати відповідь на запитання: «Чому ви раніше нічого не казали про перенабір? Чому таку інформацію не було оприлюднено напередодні вступу до ВНЗ, щоб студенти даремно не навчалися, даремно не платили гроші? До того ж, є закон про вищу освіту, відповідно до якого особа, яка пройшла курс навчання, має отримати диплом. МОН рекомендує нам складати державні іспити в інших ВНЗ. Але ж ми їх вже склали! Міністерство нам радить подавати до суду на МАУП, нібито вона не виконала якісь там пункти договору з нами. Але ж це неправда! Академія і не уповноважена видавати дипломи державного зразка — це робить МОН.

Ось така прикра до болю ситуація зі студентами. До речі, шановні студенти усіх вищих навчальних закладів! Ніхто не застрахований від такого безладу з боку міністра-соціаліста Ніколаєнка. Його реформаторські укази вже відчули деякі ВНЗ. Але ж який нахаба пан міністр!.. Почіпляв де тільки можна свою передвиборну біг-морду з єхидною усмішкою — мовляв, освіту гарантуємо всім. Хоч би вже, даруйте, не брехав. Усьому є межа, товарише Ніколаєнку. Ну, не дістанеться вам депутатський мандат, бо пролетите, як фанера над Парижем. Ніхто й добрим словом не згадає. Воно вам треба, щоб кількатисячна громада кляла вас? Наша порада: виконайте рішення суду — і йдіть достойно на відпочинок як законослухняний громадянин. До речі, Господарський суд Києва ще в червні цього року виніс вердикт на користь МАУП. 

На прес-конференції виступила й президент молодіжної громадської організації «Майбутня Україна» Наталія Сич. Вона наголосила, що в ринкових умовах навчальні заклади, які дають неякісну освіту, не зможуть конкурувати й зникнуть. А чиновників від освіти потрібно позбавити права визначати «гарний» цей заклад чи «поганий». До слова, вона назвала номер телефону, за яким можна звернутися випускникам або ж студентам усіх ВНЗ, які стали жертвами свавілля МОН — 482-15-39. Дзвоніть і вам допоможуть фахові юристи відстояти свої права.      

Віталій Садко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com