Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Теплі кредити 2019 в Україні: як і де отримати?

Що таке теплий кредит?

Теплові (хоча частіше їх називають теплі) кредити – це спеціальні програми фінансової допомоги з утеплення житлових будинків. Їх можна отримати в державному банку (дають теплий кредит в Ощадбанку і в Приватбанку), щоб утеплити стіни, купити котел або встановити енергозберігаючі вікна.

Перевагою використання кредиту на утеплення будинку є те, що держава відшкодовує вам частину витрат. А саме, повертає на ваш рахунок у банку гроші, спеціально виділені з держбюджету на реалізацію цих програм. Таким чином можна заощадити не тільки на термомодернізації будинку (до 35% її вартості), але і завдяки їй знизити на 20-50% рахунку за комунальні послуги, зокрема за опалення.

Кому можуть дати теплий кредит і кому можуть відмовити?

Слід розуміти, що окремим фізичним особам кредит на утеплення будинку видають тільки в тому випадку, якщо вони є власниками приватних будинків (отримують такий теплий кредит в Ощадбанку).

Жителям багатоповерхівок кредити давали до весни 2018 року, проте в квітні Кабмін визнав цю процедуру неефективною. Справа в тому, що утеплення окремих квартир часто виявляється шкідливим для самого будинку – його слід утеплювати повністю.

Пріоритет в отриманні теплих кредитів з 2019 року в Україні відданий ОСББ – об'єднань співвласників багатоквартирних будинків і ЖБК – житлово-будівельним кооперативам, які здатні зайнятися своїми будинками в цілому.

Відмовити у видачі кредиту фізособі банки можуть в декількох випадках:

  • Документи для кредиту оформлені не так, як слід або чогось не вистачає (надана рахунок-фактура без мокрої печатки, наприклад).
  • Офіційний дохід позичальника занадто низький (менше 5 000 гривень на місяць) і при цьому в його родині є утриманці.
  • У позичальника є непограшені кредити, в тому числі і в будь-якому іншому банку.

На що можна витратити теплий кредит?

Повний список, на що можна витратити теплий кредит, містить близько 20 найменувань товарів – знайти його можна за цим посиланням. Гроші можна взяти на купівлю утеплювальних матеріалів або будь-якого енергоефективного обладнання – наприклад, освітлювальних приладів або твердопаливного котла з відшкодуванням від 20% (на котли, максимум 12 тисяч гривень для фізосіб) до 35% (на матеріали для утеплення, максимум 14 000 гривень) від суми кредиту.

У банку позичальникам пропонують відразу орієнтуватися на наявний у них список перевірених продавців і магазинів: при купівлі у них можна розраховувати на невелику знижку в перший рік виплати кредиту.

Як отримати теплий кредит?

Що потрібно, щоб отримати теплий кредит приватній особі:

  • Прийняти рішення чи є необхідність в тому, щоб утеплити свій будинок і знайти продавця з необхідним товаром;
  • Звернутися в банк і надати список всіх потрібних документів на придбання енергозберігаючого обладнання: паспорт, ідентифікаційний код, довідку про дохід (для приватних домовласників повинен бути не менше 5 000 гривень в місяць);
  • Отримати від представників банку кредитні кошти на суму від 1 000 до 50 000 гривень;
  • Постфактум підтвердити банку їх цільове використання шляхом подання акту виконаних робіт.

ОСББ і ЖБК за теплими кредитами можуть звертатися в ПриватБанк.

На яких умовах банки дають теплі кредити?

Термін кредиту в Ощадбанку – до трьох років, сума – не більше 50 000 грн. Правда, є ще одна умова – перший внесок на покупку залишається за клієнтом. У разі купівлі товару не більше ніж на 25 000 гривень, сума першого внеску складе 10%, якщо дорожче-30%. Такий кредит можна взяти 1 раз в рік.

Річні в Ощадбанку складуть 17,99% плюс одноразово потрібно буде заплатити комісію за видачу кредиту – 4,3%.

Умови видачі теплих кредитів для ОСББ і ЖБК в Приватбанку дещо інші (з урахуванням масштабу робіт) – кредит дають на термін до 7 років, а його сума може досягати 2 млн гривень (від 40 до 70% компенсації суми покупки) під 18% річних.

Які ще є варіанти отримання кредиту на утеплення будинку?

Крім загальнодержавної програми теплих кредитів у різних регіонах країни діють ще й місцеві програми здешевлення теплих кредитів, за якими надаються додаткові компенсації (з місцевих бюджетів) по тілу або відсотками за теплі кредити. Інформацію по них можна знайти на інтерактивній карті місцевих програм.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com