Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Конфронтація між Заходом і Росією підвищує ризики застосування «брудних бомб»

Підвищення напруженості у відносинах між Російською Федерацією і умовним Заходом відволікає боку від співробітництва, яке було б спрямоване на запобігання ризиків застосування ядерної зброї та підвищує ризики того, що одного разу терористи можуть застосовувати «брудну бомбу». До такого висновку прийшли експерти, зазначає РБК.

Обговорення основних загроз, що виникають із-за надмірно напружених відносин між західними країнами та Російською Федерацією, було проведено в ході засідання форуму щодо запобігання ядерних катастроф в Люксембурзі.

Крим як точка спотикання

В рамках форуму виступив колишній глава оборонного відомства Сполучених Штатів Америки Вільям Перрі, який заявив, що він дуже шкодує про звуження сфери контактів між його країною і Російською Федерацією. Такий стан справ, на думку Перрі, зумовлене, передусім, входження Кримського півострова до складу Росії. На його думку, країни впритул наблизилися до створення умов холодної війни, які у свій час ледве не стали причиною масштабної ядерного удару.

Горбачов стривожений

Екс-президент Радянського Союзу Михайло Горбачов особисто на цьому форумі не був присутній, однак виступив перед його делегатами по супутниковому зв'язку. За словами Горбачова, він надзвичайно стривожений наростаючою готовністю окремих країн скористатися ядерним озброєнням для вирішення тих чи інших конфліктів. Горбачов відзначає, що в результаті проблеми залишилися колишніми, крім того, виявилися ослабленими міжнародні відносини і підірваними принципи міжнародного права.

Політика США

Екс-глава Міністерства закордонних справ Російської Федерації Анатолій Адамішин стверджує, що американська влади на даний момент повністю зосереджена на веденні політики «тиску на Росію», сподіваючись на те, що президент Володимир Путін незабаром піде з політичної сцени. За словами колишнього глави російського зовнішньополітичного відомства, Сполученим Штатам слід було б переглянути власну політику в плані скорочення ядерного арсеналу. «США та Російська Федерація не є прямими супротивниками», — підкреслює російський дипломат.

Час об'єднуватися

Глава минулого форуму В’ячеслав Моше Кантор підкреслює, що ризики застосування «брудних бомб» в європейських містах за останній час досягли максимально високого рівня. Останній раз така загроза спостерігалася лише у часи холодної війни. На його думку, такі побоювання засновані на спробах створити подібну зброю виконавцями недавніх терористичних актів у Брюсселі, а також на занадто низькому рівні забезпечення безпеки у великих центрах ядерних досліджень, які розташовуються на території країн, які раніше входили до складу Радянського Союзу. Кантор звернувся до Росії та США і закликав сторони об'єднати свої зусилля і скористатися всіма можливими технічними ресурсами, щоб більш ретельно відслідковувати несанкціоноване переміщення радіоактивних матеріалів, придатних для виготовлення зброї.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com