Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У нас є претензії до СОТ

Україна ініціювала переговори з СОТ щодо перегляду митних зборів із метою захисту інтересів національного виробника, заявляють в уряді. Такою є реакція на низку різких заяв з боку представників Європейського Союзу, Світової організації торгівлі та США щодо наміру України підвищити максимальні ставки митних зборів на 350 видів товарів. Тим часом українські експерти зазначають, що ця ініціатива може призвести до виникнення дефіциту на товари широко вжитку, що ввозяться з-за кордону.

 Україна не піднімає митні ставки, а ініціює переговори зі Світовою організацією торгівлі для їх перегляду. Про це Радіо Свобода заявив урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій Пятницький. Він відзначив, що позитивні результати таких перемовин можуть сприяти розвитку виробництва товарів в Україні. Урядовий уповноважений запевнив, що список товарних позицій, щодо яких пропонується підвищення ввізного мита, було складено з урахуванням пропозицій усіх профільних асоціацій.

 «Це робиться для того, щоб відкрити розмову. Ми говоримо про певні можливі модифікації, але модифікації у наслідок консультацій або переговорів з тими країнами, які мають у цьому зацікавленість. Є різні види бізнесу в Україні, які працюють на зовнішніх ринках – вони висловили свої побажання. Торгівля розвивається, розвиваються кризові явища. На сьогоднішній день у нас надзвичайно відкрита економіка, навіть, порівняно з тими країнами, які висували ті, або інші питання», – сказав Пятницький.

 Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський у Брюсселі заявив, що намір України підвищити імпортні мита не суперечить бажанню створювати зону вільної торгівлі з ЄС. Він також запевнив, що Україна буде дуже обережно підходити до цього питання.

Намірами України підвищити ставки мита стурбовані в США. Про це в Женеві у середу, 26 вересня, заявив посол США в СОТ Майкл Пунк. Також один із речників німецького міністерства економіки Штефан Роуенгофф наголосив, що вимога української сторони стосовно перегляду митних тарифів «йде в розріз із принципом відкритих ринків». Він також нагадав, що Україна приєдналась до СОТ лише чотири роки тому. А за словами речника Єврокомісії з питань торгівлі Джона Кленсі, підвищення Києвом митних ставок зачепить значну частину європейського експорту обсягом у майже два мільярди євро.

Відтак, підвищення митних тарифів на імпорт може призвести до виникнення дефіциту на товари широко споживання, зазначив у розмові з Радіо Свобода екс-міністр економіки України, депутат від БЮТ Сергій Терьохін. «Що вище ми піднімемо тарифи на імпорт, то більше ми будемо скочуватися назад до Радянського Союзу...», – наголосив Терьохін.

 Радіо Свобода

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com