Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НАВИСЛА ДЕМОГРАФІЧНА КРИЗА

Експерти відмічають, що на сьогодні частина населення України у віці 60 років і старше складає понад 20%.

У Україні спостерігаються високі показники рівня старіння. Про це повідомляє Цензор.нет з посиланням наУНІАН і Міністерство охорони здоров’я України. Експерти відомства відмічають, що на сьогодні доля населення у віці 60 років і старше складає понад 20%, найвищий рівень старіння зафіксований у сільських жінок (понад 30%). Особливість еволюції вікової структури населення України полягає в тому, що в умовах високої смертності дорослого населення її піраміда старіє тільки “знизу” - внаслідок зниження народжуваності, на відміну від країн Заходу, де відбувається старіння “згори” в результаті зниження смертності, підкреслили в Мінохоронздоров’я.

На відміну від переважної більшості країн з низькою народжуваністю, населенню України не загрожує “глибока старість”, яка визначається долею найбільш “старих”, тобто осіб у віці 80 або 85 років і старше, пояснюють експерти. Величина цього показника в нашій країні досить скромна - серед 43 європейських країн, США і Канади наша країна займає 34 місце.

Експерти відмічають, що стрімкі соціально-економічні перетворення в Україні не могли не відбитися на формуванні рівня дітородної активності населення і привели до значних зрушень в народжуваності. Зниження народжуваності і перехід до однодітності стали характерною рисою новітніх демографічних процесів в нашій країні. Вони пов’язані із змінами в дітородній поведінці населення, обумовленими, з одного боку, зовнішніми економічними умовами, які характеризують соціальний статус жінки в суспільстві, рівень її освіти, зайнятості, прибутків, соціальної захищеності, а з іншої - мірою задоволення особистих потреб і інтересів, пояснюють в Мінохоронздоров’я.

Низька народжуваність і пов’язане з нею незабезпечення самовідтворення населення стали феноменом і основним викликом для багатьох європейських країн. У цьому плані Україна не є виключенням. Проте в Україні це поєднується з різким погіршенням здоров’я населення, у тому числі репродуктивного, високим рівнем смертності, чого в розвинених країнах не спостерігається, підкреслюють експерти. 

Основне завдання держави - переконувати жінок, щоб вони  народжували другу і третю дитину.

Про це заявив фахівець з акушерства і гінекології Міністерства охорони здоров’я В’ячеслав Камінський.

Держава і лікарі повинні допомагати сім’ям, які з якихось причин не мають дітей (більше мільйона сімей), повідомив Камінський в ефірі телеканалу Tonis. З боку влади, упевнений Камінський, повинні пропонуватися соціальні програми, у тому числі, по підтримці багатодітних сімей. Медики зобов’язані забезпечувати безпечне акушерство і пологи, формувати у населення позитивне відношення до вагітності.

«Парадокс відносного збільшення народжуваності полягає в тому, що народжують діти, які народилися в 80-х роках минулого століття, коли рівень народжуваності в Україні у складі Радянського Союзу був досить високий. Ми зараз впритул підійшли до того етапу, коли повинні були народити діти, що народилися в 90-х роках. А ось якраз в 90-і роки був сильний провал, і показники народжуваності в Україні були дуже низькими, навіть в півтора рази нижчими, ніж зараз”, - підкреслив представник Мінохоронздоров’я.

Є ще одна серйозна проблема, яка впливає на дпоглиблення демографічної кризи в Україні. У 2011 році в Україні зареєстровано 156 тисяч випадків переривання вагітності, що в 10 разів менше, ніж в 90-х роках.

Про це розповіла на прес-конференції начальник відділу акушерсько-гінекологічної допомоги Міністерства охорони здоров’я України Валентина Коломийчук,  повідомляє Gazeta.Ua.

«На сьогодні ми маємо досить значне зниження числа абортів, - розповідає вона. - Якщо у нас в 90-х роках був десь більше мільйона переривань вагітності, то зараз ми маємо 156 тис. абортів. Але за бажанням жінки сталося лише 70% з них. Це трохи більше 100 тисяч”.

За словами Коломийчук, зафіксовані також смертельні випадки після аборту, які також не завжди пов’язані з тим, що переривання вагітності сталося за бажанням жінки”. 

Вона також додала, що зараз в країні є досить багато жінки-наркоманок, а також інших соціально неадаптованих верств населення, які удаються до переривання вагітності такими методами.

«Проведений аборт має бути безпечним, досконалим в установі охорони здоров’я і це не повинно бути забороною. Головне, щоб забезпечити жінці якісне надання медичної допомоги у разі такої необхідності”, - відмітила Коломийчук.

Натомість в Україні можуть законодавчо ввести заборону на аборти. Пробні кулі уже запущені на громадське обговорення. Реакція суспільства на такі ініціатиіи депутатів і представників церкви неоднозначна. Активістки з Фемен навіть видерлися на дзвінниця на Софійську дзвінницю, аби заявити на «право» жінки абортувати дитину. Невже і  чоловіки почнуть виборювати собі «право» не воювати із загарбниками під час воєн?

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com