Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

РОСІЯ І КИТАЙ ОЗБРОЮЮТЬСЯ

Світова фінансова криза завдала в минулому році відчутний удар по військовим витратам в США і Європі, у той час як Росія і Китай продовжували збільшувати свої витрати на закупівлі озброєнь.

Про це повідомив провідний аналітичний центр Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру. Інститут зазначає, що через бюджетні скорочення військові витрати у світі в 2011 році залишалися майже без змін на рівні 0,3 відсотка, змінивши 11-річну тенденцію безперервного зростання, повідомляють ИноСМИ.ru.

Росія обігнала Британію і Францію, посівши третє місце в світі за витратами на закупівлю озброєнь, зростання яких склало близько 8 мільярдів доларів, що є збільшенням на 9,3 відсотка в порівнянні з 2010 роком.

Китай також збільшив обсяги закупівель на 6,7 відсотка, довівши їх до 143 мільярдів доларів. Він як і раніше займає друге місце в світі за витратами на зброю.

Провідний світовий покупець озброєнь Сполучені Штати Америки скоротили військові витрати на 1,2 відсотка, довівши їх до 711 мільярдів доларів, а Європа свої асигнування майже не збільшила, і вони залишаються на рівні 407 мільярдів.

“Наслідки світової економічної кризи, і особливо заходи щодо зниження бюджетного дефіциту в США і Європі, нарешті, зупинили десятиліття збільшення військових витрат - принаймні, поки”, - говорить Сем Перло-Фрімен, який очолює в Стокгольмському  міжнародному інституті дослідження проблем миру проект з військових витрат.

В минулому році свої оборонні бюджети скоротили шість світових лідерів за витратами на військові потреби: Бразилія, Франція, Німеччина, Індія, Британія і США.

Одна з головних причин невеликого скорочення в США - це довгі затримки в погодженні бюджету на 2011 рік у конгресі, де адміністрація Обами боролася з республіканцями з приводу заходів зниження дефіциту, відзначає SIPRI.

Експерти інституту вважають, що американські витрати на озброєння будуть і далі скорочуватися через виведення військ з Іраку, скорочення угруповання в Афганістані та прийняття в цьому році конгресом закону про контроль над бюджетом.

Зростання витрат в Росії пояснюється головним чином прагненням країни замінити до 2020 року 70 відсотків військової техніки радянської епохи на сучасні системи озброєнь. SIPRI зазначає, що очікує від Кремля подальшого збіль­шення витрат на оборону в майбутні роки.

“Вони чітко розглядають в якості важливого пріоритету нарощування своєї військової потужності”, - говорить Перло-Фрімен.

За його словами, Росії не вистачає сучасної техніки зв’язку для поля бою, і вона також хоче убезпечити себе від військової могутності США, попри те, що сьогодні  немає відкритої ворожнечі між Москвою і НАТО.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com