Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

В МЕРЕЖІ СТАЄ НЕЗАТИШНО...

Українців все частіше залучають до відповідальності за протизаконні маніпуляції у Світовій мережі. Причому не тільки аферистів і маніяків, які шукають в інтернеті своїх жертв. На лаву підсудних тепер можуть потрапити навіть звичайні користувачі. За необереж­ністю вони роблять дії, за які передбачена кримінальна відповідальність. Якщо ви необдумано поспішайте щось придбати у веб-магазині, надто емоційно висловлюєтеся в соціальних мережах або розміщуєте нескромні фото на сайтах знайомств, вами можуть зацікавитися органи правопорядку.

 У березні вся країна обговорювала історію Андрія Фенченка. Служба безпеки України порушила проти нього кримінальну справу за... покупку в китайському інтернет-магазині двох брелоків з вбудованими відеокамерами. Безневинну, здавалося б, дрібницю правоохоронці нарекли «засобом негласного зняття інформації», а придбання та використання таких речей в нашій країні строго заборонено. У результаті системному адміністратору світить до семи років позбавлення волі.

“Ні за ким стежити, я, звичайно, не збирався, — розповів Weekly.ua Андрій. — Відеокамера потрібна була мені для абсолютно благих цілей. Справа в тому, що вже кілька років я веду інтернет-сайт села Вінницькі Стави в Київській області. За допомогою техніки планував зробити його зйомку з повітря, щоб потім викласти матеріал в Мережі. А китайські брелоки вибрав лише тому, що вони маленькі і їх можна було б прикріпити на радіокерований вертоліт».

Тим часом, за даними Державного реєстру судових рішень, за останні три роки було порушено кілька справ подібного роду. Користувачів Мережі залучають до відповідальності не тільки за брелоки, а й за авторучки, годинники та інші аксесуари з міні-камерами.

Як пояснив адвокат Клим Братковський, спецслужба зараховує дрібнички до спецзасобів на підставі методики, розробленої науково-дослідним інститутом СБУ. А за Конституцією, дані норми повинні бути закріплені виключно в законі. Однак, незважаючи на правову колізію, Феміда найчастіше стає на сторону обвинувачення: за грати поки не саджали, але штрафи присуджували — до 11,5 тис. грн.

В інтернеті дуже легко знайти не тільки «шпигунські» штучки, а й іншу «небезпечну» продукцію. Наприклад, курильні суміші, що містять наркотичні речовини. Суміші вже не перший рік заборонені в Україні, тому за їх придбання доведеться відповідати за законом.

Покупка заборонених товарів — далеко не єдина можливість вляпатися в кримінальну історію в інтернеті. Наприклад, в лютому закон неусвідомлено переступили тисячі користувачів глобальної мережі, ставши співучасниками масової хакерської атаки. Йдеться про «віртуальної революції» — коли завсідники файлообмінника EX.ua, звідки можна було завантажувати фільми і музику, в помсту за його закриття заблокували сайти державних органів. У Мережі була опублікована детальна інструкція: на який сайт потрібно зайти і яку інформацію ввести, щоб «покласти» той чи інший ресурс. І ці вказівки виконували тисячі людей. СБУ встановила більше п’яти тисяч осіб, які брали участь в атаках, і почала їх «відпрацьовувати». «Зі значною частиною з них ми провели роз’яснювальні бесіди», — каже керівник підрозділу СБУ Валентин Петров. Про порушені кримінальні справи проти призвідників «помсти» за закриття EX.ua в спецслужбі поки не повідомляють.

Скачування з інтернету піратських програм теж сходить з рук не всім. Кілька років тому було порушено кримінальну справу проти співробітника одного з банків у Хмельницькій області за те, що він у себе вдома завантажив і встановив на комп’ютер операційну систему Microsoft Windows. Аналогічна історія трапилася з менеджером компанії-нафтотрейдера, який викачав з Мережі Photoshop.

За незаконне скачування музики в інтернеті в особистих цілях українців поки не судили. У реєстрі судових рішень описана лише єдина спроба правоохоронців покарати користувача за незаконне розміщення музики на сторінці «ВКонтакте». Ним виявився співробітник одного з кафе в центрі Києва, який зі свого аккаунта програвав музику «в комерційних цілях». 

Ситуація може змінитися дуже скоро. Якщо карати інтернет-порушників не почне міліція, цим готові зайнятися самі правовласники, подаючи цивільні позови з вимогою компенсації збитку.  

А от з чим не мириться міліція, так це з розміщенням в Мережі порнографічних матеріалів. І мова йде не тільки про ділків, які заробляють на «полуничці», а й про користувачів.

Наприклад, в січні цього року в Кіровограді судили експедитора однієї з приватних фірм, який створив «ВКонтакте» групу «Секс Кіровоград + 18» і пару років розміщуються там фотографії та відеоролики відповідного змісту. Чоловік активно розсилав користувачам Мережі запрошення вступити в його «клуб», поки його не накрили правоохоронці. У результаті сластолюбець був покараний штрафом у розмірі 1700 грн.

Міліціонери відвідують не тільки соціальні мережі, але і сайти знайомств, де люди домовляються про інтимні стосунки на одну ніч. При цьому нерідко вивішують у своїх анкетах відверті фотографії, навіть не підозрюючи, що за це можуть потрапити під статтю.

Так, на початку року на лаві підсудних опинився консультант з маркетингу з Києва, що розмістив три своїх оголені фото на популярному сайті знайомств Mamba.ru. 

Нажити неприємності можна і за необережні висловлювання в Мережі. Най­більш резонансний випадок зафіксовано в липні 2010 року. Журналіста і блогера Олега Шинкаренка викликали до СБУ через його записи в «Живому журналі». Співробітникам спецслужби не сподобалися міркування користувача на політичну тематику і, зокрема, фраза «вбити гада» в контексті висловлювань про президента України. Правоохоронці визнали її загрозою життю глави держави.

«Довелося переконувати есбеушникам, що насправді я нікого не збирався вбивати. Це були просто емоційні записи — все одно що стукнути кулаком по столу, — пояснює Шинкаренко. — Коли про історію з СБУ стало широко відомо, на моєму ЖЖ протягом двох-трьох місяців була дуже висока відвідуваність, і на цьому все закінчилося».

Некоректні записи або коментарі на сайтах часто стають приводом для розборок між самими користувачами. Іноді справа доходить до суду. В минулому році служителі Феміди розбиралися у сварці двох «френдів» у мережі «ВКонтакте» з селища Підволочиськ Тернопільської області. Родичі одного(неповнолітньої дівчинки) подали в суд на друга за висловлювання на адресу їх сім’ї — мовляв, та «проституційна» і «без прапора, без батьківщини». За образу позивачам вдалося стягнути з кривдників 500 грн. моральної компенсації.

Відомо й про інші подібні історії. Користувач мережі «Однокласники» з Вінницької області в суді оскаржував слова іншого юзера про те, що він поганий батько. Але довести нічого не вдалося: мабуть, на той момент відповідач вилучив свій коментар з Мережі.

Зі злочинами в інтернеті в Україні борються Служба безпеки і міліція. У компетенції СБУ — протидія атакам хакерів і незаконному поширенню по Мережі інформації, що має обмежений доступ. Цими питаннями в службі займається управління контррозвідувального забезпечення інформаційної безпеки держави.

З 2009 року підрозділ по боротьбі з кіберзлочинністю працює і в центральному апараті МВС. В минулому році відповідні відділи були створені в областях, вони увійшли до складу місцевих управлінь по боротьбі з торгівлею людьми. Міліція на відміну від СБУ займається також виявленням в Мережі випадків шахрайства, розповсюдження контрафактної продукції, порнографії і т.д.

За матеріалами weekly.ua та Стик

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com