Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЛЮТНЕВИЙ СНІГ ВЕСНОЮ ПАХНЕ

Одним із найбільших свят періоду М’ясниць (та й взагалі лютого) завжди було Стрітення Господа Ісуса Христа, яке в народі йменували просто Стрітенням, а подекуди ще дохристиянськими назвами «зимобор» або «громовище”. В цей день, вважалося, зима з літом зустрічається й бореться. І хоча ще лежав сніг та вертались морози, все ж люди знали, що «Лютневий сніг весною пахне”.

Віруючі намагалися обов’язково відвідувати церкву, де в цей день відбувалася урочиста служба Божа та освячення води й свічок. Саме ж свято Стрітення вперше було встановлено церквою у Візантії після Ефеського собору 431 р. Тоді ж була сформована й відповідна іконографічна традиція. На іконах «Стрітення» зображали Марію з Ісусом-немовлям на руках та Іосифа з голубами, які на 40-й день після народження Спасителя принесли до Храму жертву очищення. Поряд також були зображені пророчиця Анна та праведний старець Симеон, якому було пророчено, що він помре, лише побачивши, стрітивши Месію. Ця подія символізувала зустріч старого і нового заповітів, двох основних ідей стосовно природи Бога.

Свято Стрітення, основане на події з життя Ісуса Христа, яку записав Євангеліст Лука. Згідно закону Мойсея жінки, які народжували пер­вістків хлопчиків, не сміли впродовж 40 днів входити до храму. Вони вважались нечистими і мали в цей період очиститися. Лише на 40-й день матір приходила до храму й складала жертву очищення. Багаті жінки приносили ягня й голуба чи горлицю, а бідні — двох голубів або пару горлиць. І хоча Пречиста діва Марія не була зобов’язана чинити обряд очищення, вона все ж виконала його і пожертвувала двох горлиць. Цього ж дня над первістком годилося чинити обряд пожертвування Богові і його викуплення. І досить символічно, що Ісус Христос, який мав освятити й викупити всіх людей, Сам дозволяє бути посвяченим Богові і викупленим: «Предвічний Бог, що колись на Синаї дав закон Мойсеєві, сьогодні з’являється як дитя. Як Творець закону Він виповняє закон, і за законом приноситься до храму і дається старцеві...»

Прийняв Богомладенця в Єрусалимському храмі старець на ім’я Симеон, поблагословив і мовив: «Нині відпускаєш раба Свого, Владико, за словом твоїм із миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед всіма народами...»

Цього дня Богослужіння в храмах відбуваються досить урочисто з піднесеними піснеспівами, які ще в VII—IX ст. створили Андрій Критський, Кузьма Маіумський, Іоан Дамаскін, Йосиф Студит та інші святителі. Виголошується величальний святковий тропар: «Радуйся, благодатна Богородице Діво, бо з тебе засяяло Сонце правди...»

На українських землях християнський сенс свята було скориговано в руслі аграрної обрядовості: «Старе відходить — нове настає”, «Зима з весною зустрічається”. Хоча в православних церквах України ікони «Стрітення» (найраніші з яких датуються ХV—XVІ ст.) вважаються обов’язковим елементом іконостасів, чого не можна сказати про інші християнські конфесії (протестантизм, католицтво).

Освячена цього дня свічка називалася «стрі­тенською”, «громницею”, «громовою» і запалювалась в непогоду для захисту оселі від блискавки й грому. Нею обкурювали оселю й худобу та давали в руки вмираючій людині, коли читали відхідну молитву. Стрітенською водою й замовляннями лікували пристріт, навроки. Окроплювали нею худобу, бджіл, тих, хто вирушав у далеку дорогу (чумаків), йшов на війну, примовляючи: «Боже тебе збережи» та «Боже тобі поможи”.

Завбачливі господарі цього дня спостерігали за погодою: ясний і тихий день — буде добрий урожай і багато меду, іній — добра картопля і гречка. Казали: «Коли на Громницю півень нап’ється водиці, то на Юрія (6.05) віл не напасеться травиці”, — тобто, при відлизі пізно зійде «паша» для худоби.

Тож, занурюючись у наше метушливе життя, варто взяти за зразок звичаї наших предків, які жили згідно із законами природи, не нищили навколишнє середовище, дбали про гармонію тіла та душі.

Олеся ГУРБИК
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com