Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Генсек ГУАМ Валері Чечелашвілі зустрівся зі студентами МАУП

9 лютого Міжрегіональну Академію управління персоналом відвідав Генеральний секретар Організації за Демократію та Економічний Розвиток — ГУАМ Валері Чечелашвілі.

На початку візиту пан Чечелашвілі зустрівся з керівництвом Академії: ректором МАУП Анатолієм Подолякою, проректором з міжнародних зв’язків Ігорем Піляєвим, проректором з наукової роботи Миколою Головатим та проректором з виховної роботи Людмилою Біжик. Під час зустрічі високого гостя було ознайомлено з історією, сучасним освітньо-науковим потенціалом та соціально-культурною інфраструктурою Академії. Учасники зустрічі відзначили важливість подальшої активізації культурно-гуманітарного виміру багатостороннього співробітництва в рамках ГУАМ. Зустріч пройшла в атмосфері дружби і взаєморозуміння.

В ході візиту Генеральний секретар ГУАМ зустрівся зі студентами Академії. Високого гостя студентській громаді представив проректор з міжнародних зв’язків — генеральний директор Міжнародного відкритого університету МАУП Ігор Піляєв: «Сьогодні наш гість — відома в дипломатичних колах людина, пан Валері Чечелашвілі, який свого часу обіймав високі посади в уряді Грузії, зокрема, був міністром фінансів, а також представляв Грузію в ООН, був Послом Грузії в Україні та Російській Федерації. Нині вже кілька років поспіль Валері Карлович очолює поважну і авторитетну організацію ГУАМ, яка об’єднує Грузію, Україну, Азербайджан та Молдову».

На початку свого виступу Валері Чечелашвілі подякував керівництву Академії за запрошення і підкреслив, наскільки важливо час від часу виступати перед аудиторією, мати зворотній зв’язок, що сприяє генерації нових ідей.

Як генеральний секретар ГУАМ пан Чечелашвілі розповів студентам про історію створення цієї організації, її розвиток, структуру та принципи роботи. «Потужними об’єд­нуючими факторами, для країн, що входять до складу ГУАМ, є спільні зовнішньоекономічні інтереси і принцип євроінтеграції, яких вони дотримуються», — підкреслив гість.

Серед напрямів роботи Організації за Демократію та Економічний Розвиток — ГУАМ Валері Чечелашвілі назвав три найбільш пріоритетні: енергетика, транспорт і  туризм. «ГУАМ покриває територію від західного берега Каспію до кордону Євросоюзу, тож на території країн-учасниць розташовані важливі транспортні комунікаційні коридори, що свідчить про значний потенціал цих країн» — зауважив Генеральний секретар ГУАМ.

Розповідаючи про проекти, які реалізує ГУАМ, гість особливо виділив важливість створення зони вільної торгівлі ГУАМ, що діє з 2006 року і передбачає вільне пересування людей, товарів, капіталів та послуг. За період існування організації товарообіг між чотирма країнами, що входять до складу ГУАМ, значно виріс. Валері Чечелашвілі підкреслив при цьому важливу роль України у співпраці країн: «Україна — країна регіонального значення, що, як відомо, прагне стати регіональним лідером».

Розповідаючи українським та іноземним студентам Академії про перспективи співпраці між різними країнами та сучасне зовнішньополітичне положення, Валері Карлович Чечелашвілі звернувся до керівництва Академії з пропозицією запросити студентів МАУП до секретаріату ГУАМ, щоб познайомити ближче з організацією та продемонструвати, як працює інституція такого рівня, що було б цікаво для майбутніх дипломатів та менеджерів зовнішньоекономічної діяльності, які навчаються в Академії.

Після виступу гостя зустріч проходила у форматі запитання — відповідь. Студентів цікавили питання щодо планів співпраці чотирьох країн у сфері освіти, щодо перспектив розширення складу ГУАМ, а також щодо можливостей цієї організації в сфері розв’язання міжнаціональних кон­фліктів країн-учасників.

На згадку про зустріч в Академії ректор МАУП вручив Валері Чечелашвілі подарункове видання «Видатні постаті України» видавництва Академії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com