Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СНІДу пророкують першу поразку

В неурядових організаціях, які борються проти СНІДу, очікують, що темпи поширення інфекції в 2011-му вперше за багато років можуть фактично припинитися.

Говорячи про це напередодні Дня боротьби зі СНІДом, який відзначають 1 грудня, виконавчий директор Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Андрій Клепіков у коментарі bbc.ua зазначив:

«Відбувається зниження темпу приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію — в цілому по країні, а не серед якоїсь групи,» — зауважив експерт.

За його словами, в 2010-му приріст хворих становив 3,3% порівняно з попереднім роком. Виходячи з офіційної статистики, в 2011-му цей показник, як очікують, зменшиться у 10 разів:

«Ще зарано говорити про перелом, але є чітко зафіксована позитивна тенденція. Це найбільше досягення профілактичних програм», — вважає Андрій Клепіков.

За офіційною статистикою Міністерства охорони здоров’я, яку у жовтні озвучила голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва, в Україні офіційно зареєстровано 185 тисяч випадків ВІЛ-інфікування.

Щоденно цей діагноз ставлять майже 60-м жителям країни.

Однак реальні цифри, за словами експертів, значно вищі. В ООН кажуть, що ВІЛом в Україні інфіковані 360 тисяч людей. Але і цей результат може бути не остаточним, бо за підрахунками організації, лише кожен четвертий інфікований пройшов тест і знає про свій статус. Україна — на другому місці у Європі і на п’ятому — у світі за темпами поширення інфекції.

«Багато моїх друзів вмерли від цього. Вони просто не знали, що можна вилікуватися, що є програми. Вони просто цього не знали», — розповів Сергій Гончар, який проходить реабілітацію в харківському центрі «Позитив» як колишній споживач наркотиків. Пізнє лікування, за статистикою міністерства охорони здоров’я, є основною причиною смертності від СНІДу.

«Загалом є тенденція до покращення. Але при цьому дуже багато нових випадків ВІЛ-інфікування, і зараз точно не час розслаблятися, не час зупинятися,» — заявила 30 листопада голова фонду «АнтиСНІД» Олена Франчук.

25 листопада президент підписав зміни, внесені парламентом до закону України «Про лікарські засоби». Але громадські організації, що захищають права пацієнтів, вважають, що закон не відповідає інтересам громадян, тому вони зверталися до Віктора Януковича з проханням ветувати документ.

«Перед другим читанням до Верховної Ради України потрапив інший документ, не той, що пройшов перше читання, і депутати проголосували за закон, який значно обмежує доступ до лікування найтяжчих захворювань: ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, кардіологічних, онкологічних, ендокринологічних», — стверджує Дмитро Шерембей, голова UCAB — організації, яка опікується правами пацієнтів зі смертельно-небезпечними хворобами.

У проекті державного бюджету на 2012 рік, за словами Тетяни Бахтєєвої, на боротьбу із ВІЛ/СНІДом запланували 324 мільйони гривень.

BBC

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com