Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пріоритетне завдання податкової

На днях відбувся брифінг Голови Комісії з проведення реорганізації ДПІ у Голосіївському районі м. Києва, першого заступника ДПА м. Києва Андрія Гуцала, на якому йшлося про те, яку роль відведено податковій на шляху до збільшення економічного зростання згідно з Програмою економічних реформ на 2010-2014 рр. «Заможне суспільство,  конкурентоспроможна  економіка, ефективна держава».

За словами Андрія Гуцала, податкова робить впевнені кроки у напрямку реалізації  Реформи Податкової системи, ключовим завданням якої є забезпечення сталого економічного зростання на інноваційно-інвестиційній основі з одночасним збільшенням сукупних податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів і державних цільових фондів. В цьому напрямку було досягнуто певних успіхів, а  саме: зміцнено позиції вітчизняного бізнесу в міжнародній конкурентній боротьбі, підвищено ефективність адміністрування податків, а також вдосконалено законодавчу базу з питань оподаткування.

Найоб’єктивніші висновки стосовно діяльності податківців можна зробити за результатами підбиття підсумків надходжень до бюджету, адже поповнення державної скарбниці врешті-решт є головною функцією податкової служби.

Отже, за результатами роботи податкової до Зведеного бюджету надійшло 2 616 ,5 млн. грн., до державного бюджету -1 999,4 млн. грн. та до місцевого бюджету — 617,1 млн. грн.

Також було зазначено, що останнім часом спостерігається позитивна тенденція сплати податків, формується принципово нове ставлення громадян до свого державного обов’язку, на що значною мірою вплинуло прийняття Податкового Кодексу.

Наприкінці Андрій Гуцало запевнив, що податкова й надалі братиме активну участь у реалізації Програми економічних  реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство,  конкурентоспроможна  економіка, ефективна держава», адже вона спрямована  на підвищення  добробуту  українських громадян.

Вимоги  часу

Одним зі способів подання звітності є електронна звітність, яка чи не найкраще відповідає вимогам сучасного життя. Для платників податків великих та середніх підприємств подання податкової звітності в електронному вигляді є обов’язковим, такі вимоги передбачені Податковим кодексом України.

 При  звітуванні  за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку зменшується  паперовий документообіг, спрощується процедура подання звітності до податкових органів — електронну звітність можна подати безпосередньо з робочого місця, яке знаходиться в офісі платника, без черг та  труднощів, які виникають у дні масового подання податкової звітності, крім того, робиться автоматична перевірка звітних документів, що дає платнику можливість оперативно виявляти і виправляти помилки самостійно, до подачі звітних документів до податкової інспекції.

Для  платників  податку на додану вартість

 Єдиний реєстр  податкових накладних. Відповідно до п. 201.10 ст. 201 Податкового Кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VI при здійсненні операцій з постачання товарів або послуг платник податку   продавець товарів або послуг зобов’язаний надати покупцю податкову накладну після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. За відсутності такої реєстрації  покупець не матиме права на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту, а продавець — не звільняється від включення суми податку на додану вартість до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Звертаємо увагу: з 1 січня 2012 року податкові накладні, в яких сума податку на додану вартість становить понад 10 тисяч гривен та податкові накладні, виписані при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів, ввезених на митну територію України,  не залежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній, підлягають включенню до Єдиного реєстру податкових накладних.

Порядок реєстрації в Єдиному  реєстрі  податкових накладних

Для того, щоб зареєструватися в Єдиному реєстрі податкових накладних платнику податку на додану вартість, необхідно отримати посилені сертифікати ключів електронно-цифрового підпису та укласти з ДПІ за місцем обліку договір про визнання електронної податкової звітності. Буде влучно зробити це якомога швидше засобами телекомунікаційного зв’язку до того, як виникне необхідність обов’язкової реєстрації  податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Електронна картка платника податків

Впровадження органами ДПС «Електронної картки» надасть низку переваг для платників податків, зокрема при поданні звітності в електронному вигляді, до того ж значно  підвищить рівнь та ефективність послуг, що надаються  органами ДПС.

Проведення тренінгів

З метою подальшого розповсюдження практики подання звітності в електронному вигляді податківці спільно з представниками сертифікаційних центрів проводять тренінги, на яких платники мають змогу  переконатися в перевагах та зручностях саме такого способу подання податкової звітності, а також отримати всю необхідну інформацію.

Крім цього, для спрощення  процедури отримання посилених сертифікатів ключів електронно-цифрового підпису в приміщені податкової працює консультант Українського сертифікаційного центру (УСЦ), який надає вичерпну консультацію. Також детальну інформацію щодо укладення  договорів для подання звітності у електронному вигляді можна отримати за телефоном 5916130 або на  сайті ДПА у м. Києві (www.kyivsta.gov.ua)

ДПІ у Голосіївському районі м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com