Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УТВЕРДЖЕННЯ АВТОРИТАРИЗМУ

Проект нового закону про вибори до парламенту авторства представників правлячої коаліції, зареєстрований у Верховній Раді 10 жовтня поточного року, викликав гостру критику як з боку міжнародних організацій, так і всередині України. Венеціанська комісія вважає, що законопроект потребує серйозного доопрацювання. У своїх попередніх висновках щодо згаданого законопроекту Комісія розкритикувала ініціативу підвищення прохідного бар’єру з 3% до 5%, а також наміри влади змінити виборчу систему з пропорційної на змішану, заборонити участь у виборах блокам та небажання шукати компроміс із опозицією у питанні розробки виборчого законодавства загалом. За висновком Венеціанської комісії, запропонована у новому законопроекті конфігурація виборчої системи не відповідає жодній з рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи(5). Водночас, Комісія вітає той факт, що Президент В.Янукович не перебирав на себе ініціативу у представленні нового законопроекту про вибори у парламенті.

На думку заступника голови Центральної виборчої комісії України А.Магери, якщо прохідний бар’єр буде підвищено з 3 до 5%, то в парламенті не будуть представлені інтереси 40% українців. Це суперечитиме принципам демократії. Крім того, на думку А.Магери, новий законопроект про вибори суперечить також Конституції України через нерівномірне представництво партій в окружних виборчих комісіях(6). До того ж, новий законопроект про місцеві вибори фактично повторює минулорічний, у якому були закладені широкі можливості для фальсифікації і зловживань з боку влади. Не виключено, що у разі ухвалення коаліційного виборчого законопроекту, за умови мовчазної реакції Європи і США, а також пасивності української опозиції, парламентські вибори восени 2012 року проходитимуть у непрозорій і недемократичній атмосфері.   

Стратегія діючої влади спирається на ілюзії.  Країна вимагає справедливих вільних виборів за участі політичних партій, які дійсно представляють інтереси народу, а політики, натомість, намагаються під виглядом демократії зацементувати власне тоталітарне правління. Хоча, здавалося б, жарти тут явно недоречні: 45 мільйонів громадян проти 450 депутатів — близько 100 тис. проти одного. Навіть сліпий не зміг би знехтувати таким порівнянням. На превеликий жаль, у середовищі нинішніх чиновників панує хибне переконання, що владу можна купити за гроші. Але наведемо одну паралель. Як кожен диктатор, Каддафі теж вірив у власну непереможність і щиро вважав, що люди його люблять.  Кажуть, що влада розбещує, але вона ще і осліплює, і абсолютна влада осліплює абсолютно.

Очевидно, що новий закон про вибори — це спроба вкрасти у народу України право вибору. Справді, ухвалити «потрібний» закон було б простішим і значно дешевшим способом отримати більшість у парламенті, ніж фальсифікація і купівля голосів, якби не вкрай примітивний спосіб провертання такої афери, очевидної для усіх.  Національний демократичний інститут (НДІ) і Міжнародний республіканський інститут (МРІ) — головні бастіони демократії США — публічно вийшли з процесу підготовки проекту закону, усвідомивши реальні масштаби маніпуляцій.

ЄС відмовився визнавати будь-який український уряд, якщо у ньому не буде представлена опозиція.  Передбачається, що будь-які обговорення і переговори з ЄС не матимуть успіху, якщо наступні вибори в Україні не буде проведено згідно з демократичними нормами та стандартами. А це, своєю чергою, означає, що Україна стоїть на порозі періоду дипломатичної ізоляції.

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com