Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Запитання БЕЗ ВІДПОВІДЕЙ?

Людство з самого початку виникнення цивілізації почало цікавитися природою багатьох речей і явищ. Проте до виникнення системної Науки питання так і залишалися без відповіді,  попри спроби їх пояснити. Тільки Наука здатна дати відповіді на багато питань, які цікавлять нас. Не дивлячись на її могутність, багато фундаментальних проблем до цих пір не вирішено.

Зокрема запитання 1. Чи є у Всесвіту мета?

Стівен Вейнберг, фізик-теоретик з Техаського університету: «Відтоді, як людство почало систематизувати свої знання про світ, у переважної кількості людей виникла думка про антропоцентризм Природи і Всесвіту. Наприклад, старогрецький вчений Гален писав про Сонце так: “Сонце спеціально розташоване від Землі на такій відстані, що на наший планеті не дуже гаряче і не дуже холодно”. Це грубий приклад, але мільйони людей продовжують думати, що весь наш Всесвіт був створений тільки для того, щоб дати початок існуванню Землі і Людини. Особисто я так не думаю».

Питання 2. Чи можливе безсмертя?

Відповідає Синтія Кен­йон, біолог, Університет Сан-Франциско: «Я думаю, це цілком ймовірно. Я скажу Вам чому. Вся річ у тому, що людський організм складається з окремих клітин, які знаходяться під впливом двох векторів розвитку: творіння і руйнування. Спочатку нашого життя переважає вектор творіння, клітини оздоровлюють самі себе, залицяються одна з одною, так би мовити. Після певної кількості прожитих років починає переважувати вектор руйнування, клітини уповільнюють роботу по творінню, повільніше діляться. Врешті-решт лавина руйнування захоплює весь організм і ми старіємо і вмираємо. Проте можна зробити так, щоб гени, які відповідають за творіння, лише трохи перевищували активність генів, які відповідають за старіння і руйнування. Не набагато, тільки трохи. Як тільки ми навчимося це робити, людина стане безсмертною. 

Питання 3. Чи замінить наука релігію?

Відповідає антрополог Скотт Атран, Національний Центр Наукових Досліджень, Париж: «Ніколи. Релігія - одне, наука - зовсім інше. Наука не може вирішувати ті проблеми, які вирішує релігія. Вічне духовне життя, смерть, радість і горе - все це сфера духовного, релігії. Релігія - одна з основ існування нашої цивілізації, і релігія, і міфологія була біля витоків виникнення Людини».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com