Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ахметов береться за агрохолдинг

Найбільший холдинг України СКМ і його партнер по гірничо-металургійному бізнесу «Смарт-холдинг» створили на базі сільськогосподарських активів Маріупольського металургійного комбінату ім.Ілліча сільськогосподарський холдинг Група HarvEast із земельним банком понад 200 тис. га.

За словами прес-служби СКМ, акціонерами агрохолдингу виступають СКМ і «Смарт-холдинг”: вони створили однойменну керуючу компанію HarvEast, якій будуть передані права по стратегічному і операційному управлінню агрохолдингом.

«Ми віримо в потенціал українського сільського господарства і розглядаємо цей напрям бізнесу як стратегічний для СКМ. Ми готові інвестувати в його довгострокове зростання і системно працювати над створенням сильної, ефективної, конкурентоздатної аграрної компанії», — цитуються в повідомленні слова генерального директора СКМ Олега Попова.

«Рішення про інвестування в сільське господарство відповідає стратегії розвитку СКМ, одним із стратегічних фокусів Групи залишається диверсифікація і збільшення долі непромислових бізнесів в нашому портфелі», — додав він.

За словами генерального директора «Смарт-холдингу» Олексія Пертіна, Україна традиційно сприймається у світі як країна з хорошим потенціалом розвитку аграрної індустрії, що підтверджує досвід розвитку сільськогосподарського бізнесу «Смарта».

«Упевнений, що злиття активів дозволить підвищити ефективність і капіталізацію об’єднаного аграрного бізнесу», — заявив А.Пертін.

СКМ являється мажоритарієм нового агрохолдинга, проте детальніша інформація про розподіл паїв партнерів не розголошується, пише УкрАгроКонсалт.

До управління холдингу HarvEast будуть передані сільськогосподарські активи ММК ім. Ілліча: оброблювані землі загальною площею більше 200 тис. га; велика рогата худоба (більше 36 тис. голів), свинарські ферми (більше 60 тис. голів); птахофабрики (більше 270 тис.) та інші профільні активи (виробництво комбікормів, насінневе рослинництво).

Географічно перераховані активи розташовані переважно в Донецькій області, а також — в Запорізькій, Черкаській, Житомирській областях і в Криму. Вони включають дочірні підприємства «Ілліч-Агро Донбасс», «Ілліч-Агро Запоріжжя», «Ілліч-Агро Умань», «Ілліч-Агро Крим», ВАТ «Бахчевик» і «Транспортник» (рослинництво і тваринництво), ДП «Ілліч-рибалка» (розведення риби) і ВАТ «Приазов’я» (вирощення насіння).

У СКМ уточнили, що формування агрохолдинга — передача йому із структури гірничо-металургійної групи «Метінвест», в яку входить ММК ім. Ілліча, сільськогосподарських активів, затвердження стратегії розвитку і формування команди — завершиться у 2012 році. На етапі формування холдингу виконувати обов’язки керівника буде Дмитро Скорняков, фінансовий директор холдингу HarvEast.

«Представити стратегію розвитку холдингу, рівно як і озвучити запланований об’єм інвестицій, ми будемо готові упродовж наступного, 2012 року», — говорить Скорняков.

Вже сьогодні можна сказати, що HarvEast планує розвивати рослинництво і молочне тваринництво.

Компанія СКМ — професійний інвестор, який володіє і управляє активами в гірничо-металургійній, енергетичній, телекомунікаційній, банківській, страховій, ме­дійній галузях, а також у сфері ритейла і нерухомості.

У Групу СКМ входять компанії Метінвест Холдинг, ДТЭК, телекомунікаційна група Vega, Сьогодні Мультимедіа, ТРК Україна, ЭСТА Холдинг, Український Ритейл, машинобудівний холдинг «Гірські машини» і інші. 100% акцій ЗАТ «СКМ» належать Ринату Ахметову.

«Смарт-холдинг» — інвестиційна група з фокусом на вкладеннях в Україну, країни СНД і Європи. Займається розвитком проектів в гірничо-металургійному комплексі (“Метинвест”), в нафтогазовому секторі (Regal Petroleum), у виробництві нерудних матеріалів (“Смарт-Нерудпром”), в суднобудуванні (Smart Maritime Group), в агропереробці (“Верес”), здійснює будівництво глибоководного порту Очаків і керує низкою підприємств в інших галузях економіки.

Основним бенефіціаром «Смарт-холдингу» є Вадим Новінський.

Сільрада

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com