Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Кінець суперечці про протоку

Азовське море — предмет багаторічних спорів України та РФ. І хоча ще 17 травня 2010 року у Києві було підписано угоду між Україною і РФ про демаркацію українсько-російського державного кордону, переговори щодо делімітації водних просторів ведуться вкрай складно.

Україна наполягає на збереженні у Керченській протоці кордону з Росією, який існував за часів Радянського Союзу, але Москва таку думку не поділяє, оскільки у такому разі 2/3 спірної території залишається не за РФ.

1-го червня міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив, що Україна і Росія майже домовилися про основні параметри делімітації кордону в Азовському морі.

«Ми, у принципі, домовилися про основні параметри, визначення нашого кордону, у принципі, делімітації кордону в Азовському морі. Це вже дуже важливо», — сказав Грищенко.

«По суті, нам потрібна точка входу цього кордону у Керченській протоці, як вона починається. Точно так же і на виході», — сказав міністр.

Він нагадав, що сторони домовилися вже досить давно про те, що це будуть внутрішні води двох країн. За словами Грищенка, це означає, що військові судна третіх країн без згоди Росії та України заходити туди не зможуть.

Грищенко зазначив, що сторони домовилися у принципі про те, що Керч-Єнікальський канал повинен експлуатуватися спільно в інтересах двох країн.

При цьому він підкреслив, що оплата зборів за прохід суднами цього каналу не принесе доходів державі, оскільки досить високі витрати йдуть на організацію судноплавства.

«У нас же від взаємодії виграш буде набагато більший, ніж від поділу або розпилювання. Це, власне кажучи, доля бідних і тих, хто дивиться назад. Ось що ми можемо побудувати разом, це доля успішних і тих, хто здатний знайти своє місце у цьому світі. Ми хочемо разом з Росією шукати це місце», — сказав Грищенко.

Після цієї інформації із МЗС ЗМІ зарясніли повідомленнями: п’ятнадцятирічна суперечка про кордони України і Росії щодо Керченської протоки, схоже, вирішилася на користь Москви.

Повноцінної інформації про результати секретних переговорів ще немає, але вже зараз можна почути, що Україна здала Росії Азовське море, оскільки Київ і Москва домовилися про спільне використання Керченської протоки — це будуть внутрішні води обох країн.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com