Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПАМ’ЯТНИК СТАРШИНАМ УНР

28 травня в Києві урочисто встановлено хрест в пам’ять старшинам армії УНР. Декілька десятків учасників відкриття монумента наділи форму солдат армії УНР або вишивки. Монумент розташований у дворі Храму Ікони Божої Матері «Неопалима купина» Української православної церкви Київського патріархату, недалеко від метро «Оболонь». Це перший монумент у столиці, який присвячений воїнам Армії Української Народної Республіки.

Пам’ятник «Старшинам Армії УНР — уродженцям Києва» є збільшеною копією ордену «Хрест Симона Петлюры». Нагорода була затверджена 1932 урядом УНР у вигнанні. Право на нагороду мав «кожен воїн армії УНР і повстанських відділів, що брав участь в озброєній боротьбі за звільнення України». Заввишки більш ніж два метри «Хрест Симона Петлюры» встановлений на постаменті, на якому з чотирьох сторін закріплені меморіальні дошки з іменами 34 старшин армії УНР і української держави, які були уродженцями Києва — імена яких вдалося встановити історикам. Відкриття пам’ятника почалося з панахиди по полеглих воїнах армії УНР. Далі був невеликий мітинг, на якому розповіли біографії декількох старшин армії УНР, імена яких висічені на пам’ятнику. Більшість з них були колишніми офіцерами Російської імператорської армії. Частина загинула, частина емігрувала, деякі повернулися з еміграції і були закатовані радянськими органами ГПУ-НКВД.

***

Вперше за 20 років незалежності представники українського посольства не були присутні на панахиді пам’яті голови Директорії УНР Симона Петлюри.

Про це у своєму блозі написала українська журналістка, яка проживає у Парижі, Алла Лазарєва, повідомляє ZN,UA.

«Ніхто з українського посольства не прийшов на панахиду пам’яті Симона Петлюри, на цвинтарі Монпарнас. Вінка також вперше не було. Ходили наші дипломати до могили Головного Отамана за Кравчука, за Кучми, за Ющенка, а зараз, на 85 річниці вбивства, мабуть, злякалися. Кого, цікаво?» — запитала А.Лазарєва.

 У лютому українське посольство у Франції потрапило у скандал у зв’язку зі своїм листом до французьких журналістів. У ньому воно навчало місцевих журналістів, що вони не повинні описувати переслідування діячів української опозиції як політичні репресії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com