Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Знайдено ген дитячого раку

Учені з Медичного коледжу ім. Альберта Ейнштейна в університеті Ешива (Albert Einstein College of Medicine, Yeshiva University), Нью-Йорк, США, розібралися в механізмах виникнення і розвитку рабоїдних пухлин — практично невиліковної форми раку мозку, що вражає дітей у віці до 3-х років. Стаття на цю тему опублікована в новому номері журналу Cancer Research (“Ракові дослідження”). Нове досягнення відкриває нові перспективи боротьби із смертельною хворобою.  

Як з’ясували американські учені, ключовим для розвитку рабоїдної пухлини є ген під назвою Aurora A. Раніше вже було відомо, що підвищена активність цього гена проявляється при багатьох видах раку і не обіцяє пацієнтові нічого втішного. У свою чергу, Aurora A активізується не сам по собі, а тільки у тому випадку, якщо з генома «випадає» його ген-супресор (тобто пригнічуючий ген) INI1/hSNF5. Таким чином, в перспективі можна буде лікувати рабоїдні пухлини шляхом введення пацієнтові гена-супресора або аналогічної йому речовини, що пригнічує злощасну «аврору». Якщо такий метод буде розроблений, він врятує немало дитячих життів.  

У США щорічно ставиться в середньому по 10 діагнозів «рабоїдна пухлина мозку». Це число може здатися невеликим, проте необхідно пам’ятати, що такий діагноз означає для маленької дитини вірну смерть.

«Навколо світу» регулярно повідомляє про успіхи учених в боротьбі з різними формами раки. Так, в січні стало відомо про відкриття британськими ученими гена, винного в поширенні раку по організму. А нещодавно стало відомо, що співробітники британського ж державного онкоцентра Royal Marsden NHS Trust розробили препарат, який здатний зробити революцію в лікуванні смертельно небезпечної форми раку шкіри.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com