Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НЕБЕЗПЕКИ АБОРТУ

Штучний аборт — це переривання вагітності задовго до її природного закінчення, що призводить до загибелі плоду. Проблема аборту має дві сторони — морально-етичну і медичну. Попри те, що багато хто вважає за краще назвати дитину, що не народилася, плодом, а не людиною, життям якої жінка вільна розпоряджатися на власний розсуд, інші, більш духовні, розуміють, що життя починається з того моменту, коли яйцеклітина була запліднена сперматозоїдом. Саме з цієї миті починається людина — не даремно китайці (одна з найдревніших сучасних цивілізацій) рахують вік людини від дня зачаття. Тобто аборт — це історія вбивства маленької людини, як би це не завуальовували прибічники штучного переривання вагітності.

З медичної точки зору аборт — це процедура, небезпечна ускладненнями.

Згідно із статистикою, у всьому світі щорічно робиться від 36 до 53 мільйонів абортів. А це означає, що кожна четверта вагітність завершується не пологами, а штучним перериванням. І чимала частина цих жінок стикається з серйозними наслідками абортів.

Ускладнення аборту — різноманітні, і виникають вони у 10-20% жінок, що перенесли штучне переривання вагітності. Деякі з цих ускладнень пов’язані з неправильним виконанням операції штучного аборту. Причина інших ускладнень — в змінах, що відбуваються в організмі жінки в процесі насильницького переривання вагітності.

Ризик виникнення ускладнень після аборту залежить від терміну вагітності: чим більше термін, тим вірогідніше за ускладнення. Виділяють два види ускладнень: ранні, які розвиваються в час або відразу після операції, і пізні, які можуть проявитися через деякий час, навіть через 2-3 року.

Найбільш частим раннім ускладненням після аборту є маткова кровотеча. Це кро­в’яні виділення, які тривають більше тижня. Якщо виділення не припиняються, слід звернутися до лікаря: він виробить повторне вискоблювання. Проте буває так, що кровотечу зупинити неможливо в цьому випадку жінці видаляють матку.

Слід зазначити, що при багатократних вискоблювань стінка матки може потоншати настільки, що виношування наступної вагітності стає неможливим. В цьому випадку жінці рекомендується стерилізація.

Одним з найсерйозніших ускладнень аборту є перфорація (прокол) стінки матки хірургічним інструментом. Ризик перфорації зростає з кількістю виконаний абортів, а також у тих жінок, у яких в анамнезі є запальні захворювання матки. При невеликому проколі виробляється ушивання розриву. Якщо ж ушкодження серйозніше і (чи) внаслідок перфорації розвивається кровотеча, матку видаляють. Іноді в результаті перфорації можуть бути пошкоджені великі судини, кишковик, сечовий міхур, що стає причиною розвитку перитоніту (запалення очеревини).

Під час аборту також може статися ушкодження шийки матки. У такій ситуації зростає ризик розвитку запальних захворювань, наступних викиднів. Крім того, в ході операції можливе неповне витягання плодового яйця. За словами фахівців, це трапляється досить часто. Для того, щоб перевірити, чи добре проведена операція, слід провести ультразвукове дослідження, а у разі виявлення залишків плодового яйця виконати повторне вискоблювання.

До пізніх ускладнень аборту відносяться запальні захворювання статевих органів, такі як эндометрит, сальпінгоофорит та інші. Причиною запалення найчастіше стає активізація власної інфекції, що раніше латентно існувала в жіночій статевій системі. Активізації мікроорганізмів і розвитку запалення сприяють травматичні ушкодження стінок матки і шийки матки під час вискоблювання. Хронічне запалення носить тривалий, рецидивуючий характер і насилу піддається лікуванню. Дуже часто результатом такого запалення стає порушення роботи яєчників, матки, регулярні викидні і безпліддя.

Гормональні порушення після переривання вагітності — взагалі окрема тема розмови.

Запам’ятаєте — аборт, це не засіб контрацепції!

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com