Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Їх народили агресивними

У рейтингу австралійського Institute for Economics and Peace, що показує рівень агресії та прагнення до насильства у країнах світу, куди увійшли загалом 153 держави, Росія за мирними настроями посіла 147-ме місце, а за войовничістю — «почесне» сьоме. І це не дивно, враховуючи недавні події на Кавказі по «умиротворенню» Чечні і війну з Грузією.

Побачивши цей рейтинг, російські аналітики одразу здійняли ґвалт. Як же так: Сполучені Штати, котрі постійно з кимось воюють, не потрапити в ТОП! На перший погляд, це дійсно викликає подив. І австралійці таку свою позицію чомусь не пояснюють. Проте, можна здогадатися, чому дослідники з демократичної країни оминули увагою війни світового гегемона. Якщо становище США перекласти на мову, скажімо, 19-го століття, то Сполучені Штати цілком можна було би назвати світовим поліцейським. Воюють вони, як відомо, лише в тих країнах, котрі самі виявляють найбільшу агресію, загрожують оточуючому світові, порушують на своїй території права людини аж до того, що фізично винищують власне населення. Хоча можна згадати і про події на Балканах, де навмисно гнобили лише Сербію. Дипломатичні методи впливу на країни типу Лівії, колишнього Іраку не діють, і якщо їх не зупинити силою війська, невідомо, до чого вони дійдуть.

До списку найбільших агресорів Україну, звісно, не внесли. Та, певно, зважаючи на нашу історію, в якій війни рідко припинялися надовго, а також на дурнувату невизначеність сучасної української політики, котра призводить до дедалі більшої агресії у суспільстві, нас поставили на 69-те місце серед найбільш мирних країн. Власне, тішитися немає чим. Проте, у порівнянні з нашим північно-східним сусідом українці усе ж виглядають справжніми янголами миру.

Тепер поглянемо на два ТОП-списки вже згаданого рейтингу. Австралійські дослідники стверджують, що у першу чергу звертали увагу на рівень насильства всередині країни, зовнішню агресію, витрати на вій­ськові потреби, чисельність збройних сил, стан з організованою злочинністю, кількість правоохоронців, відсоток ув’язнених тощо. Отож, спираючись на дані, зібрані за цими та іншими позиціями, були визначені десять найбільш мирних країн: 1. Ісландія; 2. Нова Зеландія; 3. Японія; 4. Данія; 5. Чехія; 6. Австрія; 7. Фінляндія; 8. Канада; 9. Норвегія; 10. Словенія. А тепер — десять найбільш войовничих країн: 1. Сомалі (найгірший результат); 2. Ірак; 3. Судан; 4. Афганістан; 5. Північна Корея; 6. Демократична Республіка Конго; 7. Росія; 8. Пакистан; 9. Ізраїль; 10. Центральноафриканська Республіка.

Лише дві країни з переліченого чорного списку зазнали окупації під фактичним проводом Сполучених Штатів. Решта, вочевидь, залишаються кандидатами на насильницьке умиротворення у майбутньому.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com