Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Правила вибору дитячих іграшок

На дитячі іграшки покладено важливе завдання - іграшки допомагають дитині пізнавати світ і всебічно розвиватися. Однак дитяча іграшка може стати і ворогом для малюка. Як відрізнити хорошу іграшку від тієї, яку купувати ні в якому разі не варто, та на що необхідно звертати увагу, при купівлі іграшки.

Матеріал, з якого виготовлена іграшка - перший критерій вибору. Нешкідлива пластмасова іграшка повинні бути твердою і холодною на дотик. М'якість пластмасі надають фталати та інші шкідливі складові. Перед покупкою понюхайте іграшку. Якщо від неї виходить різкий неприємний запах, значить, у складі іграшці є фенол, постійний контакт з яким призводить до проблем з печінкою, нирками, гострих алергічних реакцій і навіть безпліддя в майбутньому. Перелік небезпечних для дитини речовин, які можуть міститися в неякісних пластмасових іграшках: фталати, толуол, пластизоль, фенол, полівінілхлорид і ксилен.

Для того щоб іграшка була корисною для дитини, вона повинна відповідати віку та розміром. Для маленької дитини небезпечні як занадто великі і важкі, так і дрібні іграшки. Вікові обмеження, наведені на упаковці або етикетці іграшки, - важлива інформація.

Вибираючи м'якого ведмедика, зайчика або купуючи іграшку woody, звертайте увагу, в першу чергу, на якість швів. Зашиті аби як іграшки, з яких звисають нитки, а з швів яких визирає наповнювач, краще залиште на полиці.

В якості наповнювачів м’яких іграшок використовують поролон, синтепон або гранули. Поролон через деякий час починає виділяти шкідливі речовини, тому краще купувати іграшки з наповнювачем з синтепону. За ними і доглядати зручніше - такі іграшки легко миються і швидко сохнуть.

Якщо ж вам сподобалася іграшка з наповнювачем у вигляді гранул, переконайтеся не тільки в тому, що шви закладені на совість, а й у тому, що всередині іграшки є герметичний чохол-підкладка, в якому ці гранули знаходяться.

Пластмасову іграшку перед покупкою огляньте на предмет подряпин, задирок, сколів і тріщин. Дитина запросто може поранитися об такі шорсткості. З тієї ж причини в дитячих іграшках не повинне бути гострих країв, кутів і таких же гострих деталей.

Купуючи іграшку для дитини, не забувайте, що нею будуть користуватися не дуже дбайливо. Більшість маленьких діток намагаються розібрати свої іграшки на частини, а то й спробувати їх на зуб. Переконайтеся, що всі деталі іграшки закріплені надійно.

Не купуйте іграшки з надто довгими деталями або зніміть їх перед тим, як дати дитині. Зовсім маленькі діти можуть запросто заплутатися в розв'язаному бантику або в мотузці на шиї у плюшевої тваринки.

Діти зазвичай дуже люблять розмовляючі іграшки: ляльки, пищать м'ячики, які розмовляють телефони. Але більшість таких іграшок мають неприпустимий для дитячого вуха рівень шуму. Максимум, який може видавати іграшка, не повинен перевищувати 65 децибел. Але навіть якщо з іграшкою все гаразд, педіатри не рекомендують грати з такими іграшками більше півгодини в день - це занадто серйозне навантаження на дитячі слух і психіку.

Неякісні або небезпечні дитячі іграшки можуть продаватися і в великих спеціалізованих магазинах, але все ж шанс купити таку іграшку в них куди нижче, ніж, наприклад, в кіоску біля підземного переходу.

Завжди вивчайте етикету і упаковку іграшки. По-справжньому безпечної можна вважати таку іграшку, на якій вказані:

  • Матеріал, з якого вона виготовлена;
  • Країна-виробник;
  • Вікові обмеження;
  • Відповідність ГОСТу або номер сертифіката, що підтверджує дозвіл на продаж даної іграшки;
  • Інструкція по догляду за іграшкою.

Будьте уважні при виборі іграшок для своєї дитини! Нехай вони завжди приносять вашому малюкові тільки радість і позитивні емоції.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com