Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Польща шукає газ у себе

Згідно з нещодавнім дослідженням американського уряду, запаси цього викопного у Польщі — найбільші в Європі і досягають 5,3 трильйона кубічних метрів.

Видобуток сланцевого газу — альтернативного джерела енергії — став особливо актуальним після перебоїв у поставках нафти з країн Північної Африки і Близького Сходу через революції, а також енергетичну та ядерну катастрофи, які спіткали Японію після березневого землетрусу і цунамі.

Сланцевий газ став важливим елементом енергетичної безпеки Америки за досить короткий час. І сьогодні тут на цій конференції ми бачимо потенціал сланцевого газу для цього регіону.  Події у світі показали важливість відкриття та розробки нових джерел енергії, включаючи нестандартні джерела газу в Польщі і в даному регіоні, щоб задовольнити енергетичні потреби.

Нині у США видобуток газу зі сланцю становить 17-20% від загального видобутку газу в країні. Для Польщі — це стратегічно важливий ресурс. Варшава сподівається, що він може стати альтернативою іншим джерелам енергії та зменшити енергетичну залежність Польщі від російського газу. Сьогодні у країни є шанс задокументувати абсолютно нові запаси. Якщо оцінки підтвердяться, то це дійсно будуть такі обсяги газу, які дозволять Польщі думати про повторення американського сценарію, коли США припинили імпортувати газ, змогли стати експортером і сьогодні вже стали найбільшим виробником. Але виявлені поклади не принесуть на європейський ринок значний обсяг сланцевого газу в цьому десятилітті. Крім цього, в Європі обговорюється запровадження загальних правил щодо видобутку сланцевого газу. Це питання виникло після того, як Франція прийняла рішення припинити розробки родовищ через питання безпеки та забруднення навколишнього середовища.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com