Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як налякати корупціонерів?

В Україні має існувати така структура, яку б боялися чиновники і судді. Про це сказав народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності і член Колегії ХДС Володимир Стретович, під час круглого столу «Боротьба з корупцією в Україні: стан і проблеми».

За його словами, такі спеціальні структури існують у багатьох країнах. Зокрема, в Литві діє Служба спеціальних розслідувань. У її практиці звільнення не одного високопосадовця. Для прикладу, міністра оборони Литви звільнили за те, що компанія його дружини два рази поспіль вигравала тендер на пошиття одягу для литовської армії.

На переконання Стретовича, таке явище як корупція присутнє в багатьох країнах світу, навіть у благополучних. «Це таке зло, така зараза і така іржа, яка є в кожній країні, починаючи від благополучних Данії, Австралії, Норвегії, Естонії. Але вона латентна. Вона прихована, її не видно і вона не відчувається», — сказав нардеп.

Як приклад, В.Стретович нагадав, що колишній канцлер Німеччини Г.Коль теж був притягнутий до відповідальності за корупцію через лобіювання укладення контракту із французькою компанією на придбання французьких бомбардувальників.

Крім того, на думку депутата, коли б СБУ працювала справді професійно, то підкуп судді чиновником був би просто неможливий. «Якщо ви професійно працюєте і впіймали такого нувориша, то вам професійний досвід повинний був підказувати, куди він побіжить рятуватися, — зауважує депутат. — До прокурора, до судді, звичайно ж. Візьміть його під ковпак у рамках розслідування такої справи. Два роки умовно?! Це так просто не робиться. А де кроки, щоб знешкодити такого суддю?”

Тому й маємо, крім прикладу судді Зварича, прокурора у Чернігівській області, з яким зафіксовано 9 епізодів отримання хабара, та інших. «Можна продовжити цей список, і СБУ знає всі імена високопоставлених корупціонерів, але не вирішує цю проблему», — обурився Стретович.

Нагадаємо, що чиновників вищої категорії в Україні сьогодні всього 10 тисяч 745. Володимир Стретович каже, що якби в Україні була ефективна служба, що тримала їх під наглядом, то корупція значно зменшилася.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com