Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НЕБЕЗПЕКА Є БІЛЬШОЮ

Небезпека впливу радіації на здоров’я людини є більшою, ніж вважалося раніше, переконані лікарі, які належать до антиатомного руху. Зокрема, йдеться про довготривалий вплив низьких доз радіації.

Наслідки для здоров’я від радіоактивного опромінення, навіть коли йдеться про незначні дози, одержані внаслідок аварій на АЕС, можуть бути значно небезпечнішими для здоров’я, ніж вважалося раніше. Особливо це стосується низького рівня опромінення, наголошує колишня голова Оргаізації «Лікарі проти атомної війни» (IPPNW) Анґеліка Клаусен. «Довготривалі шкідливі наслідки від постійних низьких доз радіації, котрі людина одержує упродовж тривалого часу, зокрема і з їжею, є набагато небезпечнішими, ніж припускали раніше».

Неурядова організація, котра належить до руху противників атомної енергетики, презентувала у Берліні результати нещодавнього дослідження. «Досі було відомо, що Чорнобильська катастрофа спричинила багато ракових захворювань, насамперед йдеться про рак щитовидної залози у дітей. Але також вона винна і в тератогенному впливі, зокрема йдеться про шкоду для плоду та вагітної жінки. І ця шкода є набагато більшою, ніж вважалося досі. У цьому полягає новина», — каже Клаусе.

Це стосується не лише України чи її найближчих сусідів. Експерти говорять і про такі країни, як Австрія, Італія, балканські та скандинавські держави, Туреччина та Греція, куди 1986 року вітер приніс радіоактивні хмари. Це справило відчутний вплив на статистику народжуваності, відзначає Гаген Шерб з Мюнхенського Helmholtz-Institut. За його словами, статистика свідчить, що навіть співвідношення між статями серед новонароджених змінилося: кількість народжених після катастрофи у Чорнобилі дівчаток є нижчою від середньостатистичних даних. Схожий ефект зафіксовано і у місцевостях поблизу діючих АЕС у Німеччині. Однак наукового обґрунтування щодо взаємозв’язку атомної енергетики і такої статистики поки немає.

На переконання експертів, найбільший ризик для людини приносить не короткочасне одержання високих доз опромінення, а насамперед довготривале хронічне опромінення. На думку російського науковця Олексія Яблокова, у довготривалій перспективі варто обчислювати кількість жертв катастрофи на Чорнобильській АЕС до 1,8 мільйона осіб.

Натомість у МАГАТЕ та у ВООЗ заперечують існування таких взаємозв’язків. Противники атомної енергетики мають з цього приводу власну думку. «Місія МАГАТЕ — підтримка поширення мирного використання атомної енергії. Якщо вони казатимуть, якою небезпечною є атомна енергетика, то жодна країна не захоче будувати АЕС», — переконана Анґеліка Клаусе.

DW

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com