Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чорнобиль все ще загрожує людству

У день 25-річчя катастрофи на Чорнобильській АЕС експерти закликають розвінчати міфи, що нав’язуються світу з часів СРСР, і переглянути офіційну радянську версію аварії в цілому. При цьому заклики адресовані передусім Росії, хоча станція знаходиться в Україні. Як вказують фахівці, в Росії досі продовжують працювати 11 реакторів того ж типу, що використовувалися в Чорнобилі. Їх необхідно демонтувати, вважають вони.

Статтю про чорнобильські міфи написав в газеті The Wall Street Journal американський фізик Александер Р. Сич. Він став першим західним ученим, якому свого часу дозволили жити і працювати в чорнобильській зоні відчуження для вивчення наслідків аварії. Його доповідь про півторарічні дослідження була опублікована в журналі Nuclear Safety.

Автор пише, що до катастрофи, що сталася 26 квітня 1986 року, повсюдно в СРСР звучали бездумні твердження про безпеку атомних електростанцій. У 1980 році академік М. А. Стирикович в журнальній статті порівняв їх з «зірками, які світять весь день», і оголосив про намір «засіяти їх по землі». Таким чином, ядерна безпека знаходилася в підпорядкуванні у ідеології і символізувала культ прогресу, відмічає Сич.

Упродовж  десятиліть після катастрофи вже не радянська, а російська влада, люто опиралися тим, хто рекомендував підвищити безпеку реакторів того типу, що використовувалися на ЧАЕС і взагалі в колишньому СРСР. Американський фізик згадує, як в 1996 році на конференції Міжнародного агентства з атомної енергії, гнівно виступив Євген Адамов — глава російської делегації і майбутній міністр атомної промисловості.

«Я сидів в трьох рядах від Адамова, коли експерти викладали свої рекомендації. Адамов, розлючений, як Іван Грозний, схопився на ноги і почав відчитувати людей на подіумі. Вони посміли сказати, що реакторам підуть на користь подальші удосконалення в плані безпеки», — згадує автор статті, на яку посилається InoPressa.

У результаті розумні рекомендації були пом’якшені, ядерна безпека відсунута на другий план, а члени російської делегації привітали Адамова з вдалим виступом, пише він, не випадково нагадуючи про подальшу долю міністра. У 2005 році Адамов був заарештований по звинуваченнях у великому шахрайстві і службових зловживаннях, в 2008 році його визнали винним і засудили до 5,5 років в’язниці, але незабаром реальне покарання замінили умовним терміном.

«Подібна бравада заохочує економію на безпеці, а якщо виникають проблеми, плодить небезпечні міфи, що створюють враження, ніби все гаразд. На Чорнобильській АЕС, де 25 років тому сталося розплавлення ядерного палива, створення міфів було зведене у високе мистецтво», — говориться в статті.

Так, в перші дні великих викидів радіації вертольоти скинули 5020 тонн різних матеріалів на реактор, щоб його загасити. «На ділі лише мала дещиця цих матеріалів, і те у кращому разі, потрапила в шахту реактора, оскільки джерело червоного свічіння, на яке орієнтувалися вертольоти, знаходилося в 12-15 метрах від самого реактора», — повідомляє учений.

За його словами, речовина, що становить приблизно 75% активної зони реактора (масою близько 135 тонн) дев’ять днів горіла на відкритому повітрі, а потім розплавила нижню частину активної зони, перелилася вниз по трубах і незабаром затверділа.

«Це підриває головний міф про ліквідацію Чорнобильської катастрофи — культ хоробрих вертолітників, які прагнули загасити пожежу. Ліквідатори були по-справжньому хоробрими і самовідданими. На жаль, радянська влада скористалася ними, щоб створити враження, ніби хоч щось робиться для ліквідації катастрофи», — пише Сич.

Як він повідомляє, в 1990 і 1994 роках вчений Олександр Боровой показав у своїх дослідженнях, що матеріали, які скидалися з вертольотів, не прикрили активну зону реактора.

«Очевидно і інше: якщо активна зона дійсно розплавилася і горіла на відкритому повітрі, то напевно в довкілля було викинуто більше радіоактивних речовин, чим свідчить офіційний звіт СРСР, представлений в МАГАТЕ в серпні 1986 року», — пише автор. За його даними, в 1994 році Леннарт Девелл з Studsvik EcoSafe (Швеція) встановив, що викиди приблизно удвічі перевищували офіційну цифру.

Радянські чиновники також стверджували, що саркофаг — символ перемоги над катастрофою — це міцне диво інженерної справи. «Але саркофаг краще назвати «сталевим тентом», нашвидкоруч побудованим на руїнах, ніж «бетонним футляром». Він спочатку не проектувався як герметично закрита споруда», — пише американський фізик. Отож людство захищає від радіації лише не дуже товста і вразлива до атмосферних впливів оболонка, яка з часом дедалі більше руйнується. За цей час людство мало зробитло для її капітального зміцнення. Не кажучи вже про будівництво нового укриття.

Нагадаємо, що саркофагом прийнято називати об’єкт «Укриття» над четвертим блоком ЧАЕС. Останніми роками він почав інтенсивно руйнуватися. Фахівці вважають, що приблизно через п’ять років саркофаг може перестати стримувати процес виходу радіоактивних речовин з повністю зруйнованого реактора.

Україна почала будувати новий захисний кожух над четвертим енергоблоком — він повинен забезпечити безпеку об’єкту на 100 років. Саркофаг буде спорудою у формі арки заввишки 105 метрів, завдовжки 150 метрів і шириною 260 метрів. Вартість нового саркофага — більше мільярда євро.

Будівництво повинне вестися за підтримки асоціації донорів у складі 28 країн, яким управляє Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР). Українська влада заявляє, що основна сума — близько 550 мільйонів євро — вже зібрана, і сподівається, що інші гроші будуть отримані найближчим часом.

Президент країни Віктор Янукович під час відвідування Чорнобильської АЕС заявив, що завдання, що стояло перед конференцією донорів, практично виконане, що дає Україні можливість завершити будівництво саркофага в 2015 році.

Президент України пообіцяв, що «виділені кошти знаходитимуться під суворим контролем», у тому числі міжнародних організацій, насамперед ЄБРР.

Супроводжуючий Януковича в поїздці на АЕС генсек ООН Пан Гі Мун заявив про необхідність «посилити захист ядерних об’єктів у світі від можливих терористичних атак». За його словами, для «підвищення обізнаності в питаннях ядерної безпеки в червні відбудеться зустріч на високому рівні, а у вересні планується провести зустріч світових лідерів, присвячену цьому питанню — посиленню ядерної безпеки».

Генсек ООН вважає, що трагедії на Чорнобильській АЕС і на японській «Фукусиме-1» повинні привернути увагу суспільства до необхідності «перегляду стандартів ядерної безпеки, а також до посилення захисту ядерних об’єктів і усіх інноваційних технологій в цій сфері».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com