Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БУДЕ РЕВАНШ ПАРЛАМЕНТАРИЗМУ

Майбутній склад Верховної Ради істотно посилить свій вплив на політичні процеси в країні, а боротьба за прохідні місця до парламенту буде конкурентною і жорсткою. Такий висновок зробили експерти Інституту Горшенина.

Зокрема, експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава відмітив, що нівеляція ролі Верховної Ради, подія за останній час, не властива Україні.

«Україна за своєю суттю — парламентсько-президентська республіка, саме такий формат влади най­більш близький українській ментальності. У сучасній історії України Верховна Рада завжди грала визначальну роль в політикумі і суспільстві. Особливо сильними по своєму складу і впливу були парламенти зразка 2002-го і 2006-го рр. Роль депутата також завжди була висока», — відмітив Застава.

Також в Інституті Горшенина відмічають, що сьогоднішня роль Верховної Ради і її склад не відображують реальні позиції українського суспільства і розстановки сил в українській політиці.

«Сьогодні роль цього серйозного інституту зведена практично до нуля. З іншого боку, в різних регіонах країни вже сформувався новий ешелон активних людей, що добре розуміють актуальні проблеми суспільства і що мають намір використовувати найближчі вибори для входження у велику політику. У разі повернення елементів мажоритарної системи цей процес тільки посилиться», — сказав експерт.

За його словами, існує стереотип, що в мажоритарних кампаніях діюча влада має перевагу.

“Ми маємо в розпорядженні достовірну інформацію про те, що ПР закріпив за усіма округами конкретних кандидатів, які вже близько місяця проводять підготовку до проведення кампанії. Проте наш досвід говорить про те, що охочі конкурувати завжди знайдуться і конкуренція буде реальною. Вже сьогодні в консалтинговий підрозділ Горшенин Груп (ред. — Горшенин консалтинг) звертається значна кількість интересантов саме на мажоритарні кампанії, яких не лякають ні адміністративний ресурс, ні конкуренція. Ці люди хочуть негайно почати підготовку до кампаній. Є усі підстави вважати, що коли ці нові люди прийдуть до українського парламенту, вони не побажають бути статистами і не упустять можливість повернути властиве парламенту вплив на процеси, що відбуваються в країні», — додав експерт Інституту Горшенина.

У Інституті Горшенина вважають, що в середньостроковій перспективі можна чекати істотного оновлення складу українського парламенту, а також посилення його політичної ролі. Роль Верховної Ради, як інституту суспільства, істотно зросте.

За матеріалами УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com