Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Інтерактивна лекція посла ірану в МАУП

Напередодні визначної дати для іранського народу — річниці перемоги Ісламської Революції в Ірані — до Міжрегіональної Академії управління персоналом завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні пан Акбар Гасемі-Аліабаді.

Візит розпочався зустріччю з в.о. ректора МАУП Анатолієм Подолякою. В ході бесіди було обговорено проблему визнання та нострифікації дипломів двох країн, сторони дійшли згоди, що питання вирішуватиметься на рівні Міністерств освіти та науки двох держав і висловили готовність до плідної співпраці в освітянській сфері.

«Наші освітні заклади здійснили великий прорив у галузі вищої освіти, — підкреслив Його Високоповажність пан Акбар Гасемі-Аліабаді. — Сьогодні Іран посідає 42-ге місце у світі за рівнем розвитку науки. Це свідчення значного прогресу, якого ми досягли за останні 30 років, зокрема, у сфері гуманітарних, прикладних, точних наук, аби працювати на високому рівні з іншими країнами у процесі двосторонніх відносин».

Програму візиту було продовжено у Телеуніверситеті МАУП, де за допомогою сучасних телекомунікаційних можливостей лекцію пана Посла змогли почути і побачити близько 900 студентів Академії з 30 регіональних підрозділів МАУП по всій Україні. Виступ пана Акбара Гасемі-Аліабаді мав на меті ближче познайомити студентів з Ісламською Республікою Іран, її традиціями, історією, зовнішньою та зовнішньоекономічною політикою.

На початку свого виступу пан Посол підкреслив, що за 32 роки, які минули від дня Ісламської Революції в Ірані, його країна досягла досить високого рівня розвитку. Так, наприклад, за рівнем зростання внутрішнього валового продукту Іран посідає вісімнадцяте місце у світі. Завдяки розвиткові економіки країна зробила великі кроки на шляху прогресу, зокрема, зосередивши увагу на розвитку промисловості, збільшенні видобутку сталі, розвитку супутникових технологій. Серед причин успіху гість назвав чітку стратегію уряду, високий дух і навчання молодшого покоління.

«Щодо політичної стратегії у міжнародних відносинах, — наголосив пан Акбар Гасемі-Аліабаді, — Ісламська Республіка Іран виробила критерії, до яких належать: взаємоповага, увага до спільних інтересів, дотримання справедливості у взаєминах і захист знедолених».

Особливу увагу у своєму виступі гість приділив історії ірано-українських відносин, підкресливши, що добрі стосунки двох держав тривають протягом дев’ятнадцяти років. За цей час, як сказав пан Посол, було підписано понад 90 двосторонніх угод про співпрацю у різних галузях, що свідчить про наявність міцної юридично-правової бази для співпраці між двома державами. «Перший період взаємин Ісламської Республіки Іран та України тривав 14 років і відзначався пошуками і значними кроками вперед, другий період тривав останні 5 років і його можна назвати затишшям. Тож зараз є можливість розпочати новий — третій період співпраці, — висловився Його Високоповажність. — Головним кроком для цього має стати проведення V  засідання Міжурядової комісії з торгово-економічної співпраці». Саме в рамках роботи цієї комісії мають розглядатися і освітянські питання щодо співпраці двох держав.

Наприкінці виступу учасники інтерактивної лекції скористалися можливістю, аби в режимі on-line поставити гостеві запитання, що стосувалися, зокрема, без’я­дерного статусу України, ядерної програми Ірану, а також рівня підготовки студентів-іноземців в Академії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com