Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Життя післязавтра

Кліматичні зміни на Землі можуть мати не лише поступовий характер. Можлива і катастрофічна зміна клімату, яке спонукатиме до надзвичайних, у тому числі військових, заходів реагування.

Такий головний висновок доповіді Зведення погоди: 2010-2020, підготовленого професійними футурологами за замовленням міністерства оборони США. Як стверджують експерти, глобальні кліматичні зміни здатні повністю дестабілізувати полі­тичну обстановку на планеті. У числі правдоподібних згадуються такі сценарії, як голод у Європі і суперництво ядерних держав через брак водних ресурсів.

У своїх прогнозах автори Пітер Шварц і Дуглас Рэндолл виходять з можливості того, що в результаті природних катаклізмів, за абсолютно іншими законами почне  поводитися Світовий океан. Європа, Азія і Північну Америка тоді втратить звичне тепло. А в Південній півкулі, навпаки, стане спекотніше.

За словами вчених, Земля вже пережила щось подібне 8200 років тому. Людству відома генеза явища, що сталося за історичними мірками недавно. Це — Мале оледеніння. Воно тривало приблизно з 1300 по 1850 рік. Через погані погодні умови європейцям довелося залишити Гренландію, холод призвів до стагнації цивілізації вікінгів. Лише з 1315  по 1319 рік голод викосив десятки тисяч людей, підкреслюється в доповіді. Адже тоді людство було куди менш чисельне.

Незважаючи на гігантське зростання науково-технічної складової розвитку, людина і тепер украй вразлива перед силами природи. Земля давно перенаселена, причому значна частина мешканців Планети живе в убогості, а також в районах, ризикованих з природної точки зору. У разі, якщо станеться катастрофічна зміна клімату, на перший план вийдуть небезпеки нестачі продовольства, води, стратегічних копалин (не в останню чергу нафти). Усе це створить грунт для воєн. Неминучим представляється вченим-футурологам і розповсюдження ядерної зброї.

Оскільки у світі налічується всього п’ять або шість ключових зернових регіонів (США, Австралія, Аргентина, Росія, Китай і Індія), говориться в документі, надлишків при глобальних постачаннях продовольства виявиться недостатньо, щоб нейтралізувати наслідки суворих погодних умов одночасно у ряді регіонів.

В умовах глобальної взаємозалежності, говориться в доповіді, Сполучені Штати стають усе більш уразливі для економічного катаклізму, викликаного місцевими метеорологічними змінами в основних сільсько­господарських і багатонаселених регіонах.

Якщо тривожні припущення стануть реальністю, на глобалізації, в усякому разі в тому виді, як вона здійснюється зараз, схоже, доведеться поставити хрест. З доповіді вимальовується картина роз’єднаності і ворожнечі країн і регіонів, коли на земній кулі різко зміняться кліматичні умови, а заразом уявлення про реальне благополуччя. Як вважають футурологи, в незавидному положенні може опинитися  населення Європи (через нестачу продовольства). У Європі стане холодніше, сухіше, вітряніше і це дедалі більше нагадуватиме клімат Сибіру. Холодні зими і занадто спекотливе літо здатні породити масштабний голод в Китаї.

Краще за усіх, як можна здогадатися, повинна пережити кліматичну катастрофу Америка, хоча і вона не убережеться від зниження родючості грунтів. Але відсидітися в стороні від чужих конфліктів навряд чи вдасться. Цілком уявіма вірогід­ність того, що носії ядерної зброї Індія, Пакистан і Китай втягнуться в прикордонні конфлікти через хаотичні потоки біженців, а також триватимуть конфлікти за права на орні землі і багатства великих річок. Якщо зміни погоди охоплять всю планету, то від конфліктів не застраховані навіть бастіони демократії і сучасної цивілізації. Узяти хоч би гіпотетичні конфлікти в Європі за воду і продовольство. А Сполученим Штатам доведеться стримувати наплив знедолених з інших країн. Міністерству оборони США є над чим замислитися, формулюючи завдання на віддалену перспективу.

На геополітичній сцені, вважають учені, відкриваються найфантастичніші і суперечливі можливості. Сполучені Штати і Канада можуть стати єдиним цілим, полегшуючи завдання охорони меж, міркують автори. Або ж Канада може закрити від інших свої гідроенергоресурси, створивши енергетичні проблеми для США. Північ і Південь Кореї можуть вступити в союз, щоб створити єдину освіту, що має в розпорядженні високорозвинені технології і ядерну зброю. Європа може діяти як єдиний блок, врегулювавши проблеми міграції між окремими європейськими державами і забезпечивши оборону від агресорів.

Росія, що має в розпорядженні багаті запаси мінералів, нафти і природного газу, може приєднатися до Європи. Але саме через свої багатства Росія, схоже, матиме проблеми із сусідами. Можливо, їй судилося стати своєрідним оазисом, на який зазіхатимуть голодні сусіди.

Автори доповіді склали наступний графік вірогідних драматичних подій, пов’язаних з кліматичними змінами, для окремих ключових регіонів:

Європа: 2012 р. — Жорстока посуха і холоди женуть на південь населення скандинавських держав, яке натрапляє на опір з боку інших країн Європейського союзу; 2015 р. Виникає конфлікт усередині ЄС з приводу браку продовольства і води, що призводить до сутичок і напруженості в дипломатичних стосунках; 2018 р. — Росія вступає в ЄС, забезпечуючи його енергоресурсами; 2020 р. Йде міграція населення з північних країн, таких, як Нідерланди і Німеччина, у бік Іспанії і Італії; 2020 р. — Наростання сутичок з приводу водокористування і імміграції; 2022 р. — Зіткнення між Францією і Німеччиною за комерційний доступу до Рейну; 2025 р. — ЄС близький до розпаду; 2027 р. — Посилюється міграційний потік в країни Середземномор’я, такі, як Алжир, Марокко і Ізраїль; 2030 р. — Майже 10% європейського населення переміститься в інші країни.

Азія:  2010 р. — Сутички і конфлікти між Бангладеш, Індією і Китаєм при одночасній масовій міграції у напрямі Мьянми; 2012 р. — Регіональна нестабільність примушує Японію створювати потенціал зовнішньої силової дії; 2015 р. — Стратегічна угода між Японією і Росією про використання енергоресурсів Сибіру і Сахаліну; 2018 р. — Китай йде на втручання в Казахстані для захисту трубопроводів, на яких постійно здійснюють акти саботажу бунтівники і злочинці; 2020 р. — Незгасаючий конфлікт в Південно-Східній Азії; беруть участь Мьянма, Лаос, В’єтнам, Індія, Китай. 2025 р. — Різко погіршуються вну­трішні умови в Китаї, що веде до громадянської війни і пограничних воєн; 2030 р. — Росте напруженість між Китаєм і Японією за енергоресурси Росії.

Америка:

2010 р. — Розбіжності між США, Канадою і Мексикою у зв’язку із зростаючою напруженістю через брак водних ресурсів; 2012 р. — Потік біженців на південний схід США і в Мексику з островів Карибського моря; 2015 р. — Міграція європейців в Сполучені Штати (в основному — багатих);  2016 р. — Конфлікт з європейськими країнами з приводу прав на ведення рибного промислу; 2018 р. — Захист Північної Америки по периметру, створення інтегрованої системи безпеки спільної з Канадою і Мексикою. 2020 р. — Міністерство оборони США починає відати питаннями охорони кордонів і заборони потоку біженців з країн Карибського басейну і Європи; 2020 р. — Ростуть ціни на нафту, тоді як безпеці постачань загрожують конфлікти в зонах Персидської затоки і Каспію; 2025 р. — У зв’язку з внутрішньою боротьбою в Саудівській Аравії військово-морські сили Китаю і США стягуються в Персидську затоку для прямої конфронтації.

Чи вдасться уберегтися від вірогідних нещасть? На думку авторів доповіді, досить успішно природному катаклізму зуміють протистояти США і Австралія, які оточать себе фортецею, оскільки у них є ресурси і запаси, що дозволяють досягти самозабезпечення. Росії, ймовірно, захиститися буде важче. Країнам Східної Європи буде дедалі важче прогодувати населення через брак продовольства, що наростатиме, сюди варто додати дефіцит води і енергії.  Ці країни дивитимуться на Росію, чиє населення стрімко скорочується, і бажають дістати доступ до її зерна, мінералів і енергоресурсів. Чи уявіть Японію, що страждає від затоплення прибережних міст і забруднення запасів прісної води. Як джерело енергії вона розглядає нафтогазові ресурси російського острова Сахалін.

Автори доповіді, складеної для Управління загальних оцінок Пентагону, зовсім не закликають США негайно готуватися до військового реагування на можливі зміни клімату. Спершу вони рекомендують превентивні заходи в основному наукові: поліпшити моделі передбачення клімату, зібрати в усеосяжну систему моделі передбачення екологічних, економічних, соціально-полі­тичних наслідків кліматичних змін, розробити методики оцінки уразливості країни, пов’язаної з можливими кліматичними зрушеннями, створити групи реагування на такі катаклізми (наприклад, по безперебійному забезпеченню народів водою і продовольством) і проводити відповідні навчання, вивчити геоінженерні варіанти контролю клімату. Рекомендується не забувати і про дипломатію.

Цілком можливо, що рекомендації залишаться незатребуваними упродовж десятиліть. Учені самі закликають не дуже лякатися тих поки що уявних жахів. Вони підкреслюють, що запропоновані ними сценарії дуже маловірогідні.

Футурологія викликає дедалі більший інтерес у світі. А прогнози, що справдилися додають вагу вченим-аналітикам. Адже ще в 1983 році в американському військовому відомстві думали, як бути... у разі розпаду СРСР. А в 1995 році розглядалася можливість того, що терористи використовують літаки для завдання удару по хмарочосах Всесвітнього торговельного центру в Нью-Йорку. Все це сталося зі 100% вірогідністю!

Rewer.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com