Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ходовий товар

Ринок зброї продемонстрував упевнене зростання навіть у кризу. У 2009 році продажі озброєння у всьому світі зросли на 8% в порівнянні з попереднім роком, а загальний обсяг продажів становив 14,8 млрд. долара.

Список очолив американський авіакосмічний концерн Lockheed Martin, який витіснив з першого місця лідера 2008 року — британську BAE Systems.

Lockheed Martin — один із сорока п’яти американських виробників, які увійшли до сотні.

Тридцять три компанії в ній західноєвропейські, відзначається в доповіді.

Російських компаній у топ-100 дев’ять, з них три потрапили до рейтингу вперше: це Об’єднана авіабудівна корпорація, Об’єднана двигунобудівна корпорація і «дочка» ОАК МІГ.

Також у топ-100 потрапили російські ППО «Алмаз-Антей», «Сухой», «Іркут», корпорація «Тактичне військове озброєння», «Вертольоти Росії» і «Уралвагонзавод».

У попередній проміжній доповіді SIPRI був відзначений сплеск інтересу імпортерів до військових літаків, що, на думку організації, пов’язане з розвитком систем протиповітряної оборони і появою удосконалених ракет далекого радіусу ураження.

Найбільшими імпортерами військової авіації є Індія — російські винищувачі становлять істотну частину індійського військового авіапарку, для його поновлення Індія в 2010 році підписала з Росією договір на спільну розробку, виробництво і наступну покупку винищувачів п’ятого покоління, ОАЕ і Ізраїль.

Військові літаки — найбільший — 27%, сегмент світового ринку озброєнь.

Втім, відзначають автори доповіді, ймовірно, що потрапляння нових російських компаній в топ-100 світових виробників зброї пов’язано не тільки із зростанням окремих сегментів ринку, але і з появою нових достовірних даних про обсяги продажів компаній.

Як відзначає організація, до списку могли б потрапити й інші російські збройові виробники, однак багато компаній відмовляються надавати SIPRI інформацію про себе і свої обороти.

Саме через відсутність достовірної інформації в топ-100 SIPRI вже багато років не потрапляють китайські компанії.

«У найближчі роки Китай стане одним з найбільших експортерів зброї, хоча поки лідером є США. Китай поки багато в чому працює на потреби власних збройних сил, проте вже зараз займає гарну частку збройового ринку і скоро складе гідну конкуренцію Штатам», — вважає експерт Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчихін.

За прогнозами SIPRI, ринок озброєння продовжить рости, що, як побоюються автори доповіді, може призвести до дестабілізації обстановки в ряді регіонів світу.

Ринок зброї буде рости, незважаючи на будь-які економічні потрясіння, однак відбувається істотний перерозподіл серед покупців, так як світовий центр імпорту зброї зміщується в Азію.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com