Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вісім міфів про здоров’я

Яким казкам про здоров’я ви схильні вірити? Наскільки вони відповідають дійсності?

1. Якісний алкоголь не шкодить.

Будь-який алкоголь має токсичну дію на орга­нізм. Це обумовлено тим, що один з продуктів розпаду етилового спирту — оцетовий альдегід. Він-то і творить в організмі різні безчинства.

Але неякісне спиртне впливає на організм ще гірше. Оскільки дешеві міцні напої не проходять належного очищення, во­ни містять сивушні масла, які набагато підсилюють токсичну дію алкоголю. Те ж саме можна сказати і про напої домашнього виробництва. І вода хороша використовувалася, і екологічно чисті фрукти або ягоди, а все одно напій виходить набагато шкідливіший, ніж аналогічний куплений. А все тому, що в домашніх умовах спирт очистити дуже важко.

Звичайно ж, перевагу треба надавати відомим і дорогим маркам, але не треба думати, що вони не позначаться на здоров’ї.

2. Жувальна гумка, яку проковтнули, може спровокувати заворот кишок.

«Медицина не має у своєму розпорядженні конкретних даних про те, що жувальна гумка може стати причиною завороту кишок або апендициту, — роз’яснює дієтолог Марина Студенікіна. — Заворот кишок виникає при бурхливій перистальтиці кишечника, наприклад, якщо ви з’їли щось дуже жирне після довгої перерви в прийомі їжі. Напад апендициту — це результат закупорки просвіту апендиксу чужорідним тілом, пухлиною або паразитом. Ймовірно, викликати його може і жувальна гумка, яку проковтнули, оскільки вона не розщеплюється в шлунку. Проте зазвичай через декілька днів вона спокійно покидає організм разом з іншими неперетравленими залишками їжі».

3. Читання при поганому освітленні різко погіршує зір.

«При недостатньому освітленні у людини знижується здатність чітко розрізняти предмети, розташовані на невеликій відстані від очей, — говорить Тетяна Федосєєва, лікар-офтальмолог. — Для того, щоб сфокусувати погляд на таких дрібних об’єктах, як букви, очам доводиться докладати більше зусиль, ніж при нормальному освітленні. Але тільки від того, що ви любите читати в напівтемряві, зір не послабшає — просто очі швидше втомлюватимуться».

4. Якщо сильно замерзнути, застудишся.

«Застуда — це вірусне інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом, — пояснює Олена Ларіна, головний лікар клініки «Сімейний доктор». — До хвороби може призвести лише безпосередній контакт з носієм вірусу. Навіть якщо ви промерзли до кісток у вас значно менше шансів захворіти, ніж у тих, хто сидить в теплі у компанії друга, що чхає. Проте сильно переохолоджуватися все ж таки не слід, тому що це може спровокувати загострення хронічних захворювань дихальної системи, нирок, сечового міхура, а також суглобів».

5. Квасоля — ідеальний замінник м’яса.

«Так, для вегетаріанців квасоля — одне з основних джерел білка, — говорить дієтолог Марина Студенікіна. — Але назвати її стовідсотковим замінником м’яса було б некоректно, оскільки рослинні біл­ки відрізняються від тваринних в основному меншим вмістом незамінних амінокислот, які не синтезуються в організмі самостійно. Якраз у незбалансованості амінокислотного складу медики і бачать небезпеку вегетаріанства. Крім того, рослинні білки гірше засвоюються».

6. Білі плями на нігтях говорять про нестачу в організмі кальцію.

«Світлі плямочки на нігтьовій пластині означають лише те, що ніготь ушкоджений, — коментує Олена Ларіна. — Проте за зовнішнім виглядом нігтів дійсно можна судити про проблеми в організмі. Наприклад, їх синювато-сірий колір свідчить про погану циркуляцію крові. Якщо кінчики нігтів злегка загинаються всередину, це ознака нестачі заліза, а якщо вся поверхня нігтя в дріб­них борозенках — вам не вистачає цинку і вітаміну B».

7. Тріск у суглобах — симптом артриту.

«При згинанні або розгинанні кінцівок буває іноді чутно тріск — це лопаються бульбашки повітря в навколосуглобових тканинах. Але тут немає нічого страшного — це абсолютно нормально, — розповідає Багдадій Аліханов, врач-артролог. — Проте постійний хрускіт у колінних суглобах може бути першою ознакою розвитку остеоартрозу — захворювання суглобів, при якому відбувається збіднення хрящів суглобів рідиною».

8. Потрібного випивати вісім склянок води на день.

Як показали дослідження, люди отримують достатню кількість рідини, коли п’ють соки і молоко, а також чай або каву. Крім того, висновки медиків підкреслюють, що дуже багато води пити шкідливо.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com