Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як голка лікує?

Вчені з Медичного центру Рочестерського університету в США розкрили секрет зняття болю за допомогою голковколювання. На їх думку, зняття хронічних болів за допомогою голковколювання засноване на збудженні в клітинах рецепторів, які пригнічують больові від­чуття, і є речовина, яка багаторазово підсилює цей ефект, таку речовину можна активно використовувати в нових болезаспокійливих ліках.

Методика голковколювання практикується в медицині вже близько 5 тисяч років, проте вчені до останнього часу не знали, на чому базується механізм його дії.

За однією з гіпотез, вплив тонких голок, які вводяться на невелику глибину в шкіру людини, призводить до збудження нервових волокон, що відповідають за відчуття болю. У результаті активізується певна ділянка головного мозку і в кров виділяються спеціальні речовини ендорфіни, що і призводить до зняття больових від­чуттів.

Однак існувала і протилежна концепція, яка ґрунтувалася на тому, що ключовим чинником впливу акупунктури на ор­га­нізм є думки людини, які запускають ефект плацебо (плацебо — речовина, яка не є ліками, але може діяти як ліки завдяки тому, що людина упевнена у її лікувальній силі).

Автор дослідження професор Мейкен Нідергард припустив, що обидві ці гіпотези невірні, тому що, по-перше, при голковколюванні не виникає додаткових больових від­чуттів, а по-друге, без введення голок у тіло людини ця методика не працює.

«В основі дії акупунктури лежить створюване голками невелике ушкодження тканин організму, що викликає локальне підвищення концентрації спеціальної біологічної речовини аденозину, який є природним болезаспокійливим засобом», — стверджує вчений.

Те, що концентрація аденозину навколо ділянки введення голки в тканини організму збільшу­ється, вчений показав раніше на мишах.

Під час нового дослідження Нідергард домігся виникнення у кількох піддослідних мишей хронічних болів в одній із задніх лапок, так що вони швидко відсмикували її при дотику — помітно швидше, ніж це робили їхні здорові родичі.

Після цього вчені вводили кожній миші у болісну ділянку акупунктурну голку або речовину, що підсилює дію аденозину, і з’ясували, що їх чутливість до болю при цьому від­чутно знижувалася. У той же час у мишей із спеціально виведеної групи, які не мали аденозинових рецепторів у клітинах, уражених запаленням тканин, стан не поліпшувався.

У додаткових експериментах група Нідергарда виявила, що у мишей, які зазнали голковколювання або дії речовини, що підсилює активність аденозину, помітно знижувалася активність ділянки мозку, що відповідає за чутливість до болю.

Крім того, вплив ліків, які було призначено для лікування раку, помітно збільшували здатність тканин накопичувати аденозин, дозволив ученим продовжити дію аденозину, що виробляється як хі­мічним, так і акупунктурним шляхом, з години до трьох.

Тепер дослідникам потрібно довести, що аналогічним чином акупунктура діє і на людей.

Нагадаємо, що на початку 2010 року південнокорейські вчені довели, що голковколювання може полегшити менструальні болі, від яких періодично страждають близько половини жінок.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com