Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УКРАЇНА ВІДДАСТЬ РОСІЇ ЧАСТИНУ МОРЯ?

Україна, підписавши з Росією угоду про демаркацію сухопутної частини міждержавної межі, почала останній етап формалізації меж між країнами. В той же час, Україна, найімовірніше, відмовиться від своєї вимоги - зберегти водну межу в Азовському морі і Керченській протоці по лінії адміністративного розподілу між союзними республіками за часів СРСР.

Упевненість в цьому виразила експерт з питань міжнародної безпеки Галина Яворськая.За її словами, питання демаркації сухопутного кордону (встановлення межі на місцевості) і делімітації водної межі (встановлення межі на карті) дві країни завжди розглядали нерозривно. «Якщо є угода про демаркацію сухопутного кордону, значить, є домовленість і по делімітації водної межі, - говорить експерт. - А ця домовленість можлива тільки в одному випадку - якщо Україна відмовиться від свого головного козиря на переговорах: збереження межі по лінії адміністративного розділення між республіками в Радянському Союзі».

Яворськая резюмує: якщо Росія погодилася на демаркацію, це означає, що Україна погодилася на російський варіант проходження межі в Азовському морі і Керченській протоці, яка змістить рубежі на захід, - ближче до України. Про те, що сторони знайшли компроміс з питання делімітації водних меж, дав зрозуміти президент Віктор Янукович. «Розраховую, що найближчим часом ми вийдемо на ухвалення конкретних рішень і з питання делімітації суміжних морських просторів України і Росії», - сказав він, відкриваючи третє засідання україно-російської міждержавної комісії.

Екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко підтвердив, що проведення водної межі в Азовському морі і Керченській протоці на основі адміністративного ділення між РРФСР і УРСР було ключовою вимогою України на всіх раундах переговорів двох держав. В цьому випадку приблизно 2/3 акваторії Азовського моря знаходилося б під юрисдикцією України, як і судноплавний канал Керчь-еникальській канал Керченської протоки, яка відкриває шлях до Азова. Зате Київ був готовий йти на ряд поступок з питань судноплавства (безкоштовне проходження російських судів через канал), екологічної безпеки, використання протоки оборонними відомствами і тому подібне. Проте Росія повністю відкидає такий принцип ділення. «Російська Федерація не може погодитися з тим, щоб Україна контролювала канал», - констатує Огризко.

За словами експерта Галини Яворськой, російська сторона наполягає, що законодавство СРСР не передбачало розмежування внутрішніх вод і, відповідно, адміністративну межу по воді не проходив. Звідси пропозиція Кремля: провести межу по так званій модифікованій серединній лінії. Ця лінія базується на основі рівного видалення від берегів двох країн, але при цьому враховує острови, геологічні структури і інше. Для України це означає істотне зрушення водної межі з Росією на захід від лінії адміністративного ділення між колишніми союзними республіками. При цьому вододіл Азовського моря і Керченської протоки зміститься як по воді, так і по дну, - це означає, що на користь Москви зміниться доступ країн до покладів нафти і газу.

Україна раніше займала жорстку позицію і відмовлялася на переговорах від самої можливості модифікувати серединну лінію. Проте після підписання угоди про демаркацію сухопутного кордону, на думку Яворськой, такий хід подій стає одним з найбільш вірогідних. 

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com