Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

А ЧИ УСВІДОМЛЮЄ ЄВРОПА?

У Європарламенті поширений закритий документ. У нім виражається стурбованість Брюсселя реанімацією тісних відносин України і Росії. В документі сказано, що непідписання Угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі Євросоюз – Україна може «дати поштовх Україні орієнтуватися на Єдиний економічний простір і входження в Митний союз з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Якщо це реалізується, то нові зв’язки істотно ослаблять роль Європи як промоутера ринку демократичних реформ в Україні. Угода може забезпечити лідируючу роль Європи як гаранта свободи, добробуту і стабільності відносно східних сусідів». Відзначимо, що ЄС залишається найголовнішим інвестором до України. Об’єм його прямих інвестицій в економіку нашої країни до 1 січня 2010 р. досяг $31,4 млрд.

Судячи по наявних даних, Брюссель намагається не допустити остаточної втрати України. Для цього плануються ряд конкретних кроків назустріч Києву. Зокрема, Євросоюз почав виявляти зацікавленість у вирішенні соціальних і інфраструктурних проблем ряду регіонів нашої країни. 20 травня Представництво ЄС в Україні проведе конференції в Сімферополі і Севастополі, де представить «Спільну ініціативу ЄС по співпраці в Криму». Очікується, що до кінця 2010 р. Євросоюз інвестує до Криму і Севастополя біля EUR12 млн. за рахунок засобів Європейського інструменту сусідства і партнерства (ENPI), а також внесків держав-членів ЄС і міжнародних фінансових установ. Цілі програми: підвищення туристичного і інвестиційного потенціалу регіону і розвиток цивільного суспільства. Передбачені і заходи по стабілізації водопостачання і водовідведення на півострові, по відновленню екології. У планах створення Агентства регіонального розвитку Криму.

За кожним зацікавленим членом ЄС буде закріплено конкретний напрям: Великобританія відповідатиме за економічні проекти, Швеція – за охорону навколишнього середовища, Нідерланди – за становлення громадського суспільства. Ініціатива об’єднує також Фінляндію, Німеччину, Угорщину, Польщу, Литву, Естонію.

У європарламенті українським «інтеграторам» однозначно дали зрозуміти – інтеграція з російською системою зменшує інтеграцію з енергосистемою Європи

Депутат Європейського парламенту Марек Сивец вважає, що реакція Європи на угоду про Чорноморський флот Росії і газі – це проблема, оскільки європейці ще не знають наслідків цієї угоди. В той же час, ініціатива Путіна про інтеграцію енергосистем України і РФ отримала однозначну оцінку.

«Новини були поспішними і обговорювалися недовго. Але сама проблема залишилася. Ця проблема – реакція Європи на угоду про Чорноморський флот і газ. Ми не знаємо наслідків цієї угоди, проте потрібно сказати, що реакція була спокійною», – заяви пан Сивец. «Прагматизм цих рішень загальнозрозумілий. Проте ідея, представлена прем’єром Росії Володимиром Путіном, про інтеграцію енергосистем України і Російської Федерації розглядається з недовірою. А все тому, що інтеграція з російською системою означає меншу інтеграцію з енергосистемою Західної Європи».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com